Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hofje van Gratie in Delft

Gebouw

van der Mastenstraat 24
2611NZ Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: 1575 en 1660 (gevelstenen)


Beschrijving van Hofje van Gratie

Hofje van Gratie. Langgerekt blok van eenvoudige woningen van begane-grond met doorlopend zadeldak, waarop acht schoorstenen. Zesdelige schuiframen. Gevelstenen met rolwerk en de jaartallen 1575 en 1660, waartussen wapenschilden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11923
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hofje van Gratie aan de Van der Mastenstraat
Gevelsteen

Het Hofje van Gratie is een van de vier overgebleven hofjes in de stad Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Vroeger waren er zeven hofjes. Het Hofje van Gratie was een hofje voor alleenstaande vrouwen, en werd in 1575 opgericht door Pieter Sasbout. Eerst was het Hofje gevestigd aan de Korte Geer, maar vanwege de uitbreiding van het Armamentarium werd het verplaatst naar de huidige locatie aan de Van der Mastenstraat.

Aan de achterzijde van de huisjes bevindt zich een gesloten galerij met een heel grote tuin. In 1968 werd de voorgevel in de oorspronkelijke staat hersteld na een 19e-eeuwse blunder waarbij de ramen en deuren werden vervangen.

Externe link


Monumenten in de buurt van Hofje van Gratie in Delft

Hofje van Pauw (of Hofje van Van der Dussen)

Paardenmarkt 56
Delft
Hofje van Dirck van der Dussen. Poortgebouw met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, gedateerd 1707. Rond de uitgestrekte hof drie huis..

Pandje met eenvoudige trapgevel, opgetrokken in ijsselsteen

van der Mastenstraat 39
Delft
Pandje met eenvoudige trapgevel, opgetrokken in IJsselsteen (XVII).

Hoekpand Paardenmarkt, huis onder hoog schilddak, dat met de lange zijde aan de Paardenmarkt ligt en aan de voorzijde een gepleisterde trapgevel

Paardenmarkt 46
Delft
HOEKPAND Paardenmarkt. Huis onder hoog schilddak, dat met de lange zijde aan de Paardenmarkt ligt en aan de voorzijde een gepleisterde trapg..

Pandje met gesausde trapgevel

Paardenmarkt 46
Delft
Pandje (XVII) met gesausde trapgevel.

Pand voorzien van hoge trapgevel met natuurstenen banden, geblokte ontlastingsbogen en in de top een blind oeil-de-boeuf in natuurstenen omlijsting. G ..

Verwersdijk 164
Delft
Hoge trapgevel (XVIIB) met natuurstenen banden, geblokte ontlastingsbogen en in de top een blind oeil-de-boeuf in natuurstenen omlijsting. G..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)