Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Maen in Delft

Woonhuis

Markt 4
2611GT Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: derde kwart 18e eeuw


Beschrijving van De Maen

Gaaf bewaard koopmanswoonhuis van een tabakshandelaar (XVIIIc) op de hoek tegenover het stadhuis. Pand van parterre, verdieping en zolderverdieping, waarin de tabakszolder was gevestigd, waarvoor in de gevel aan de stadhuiszijde een hijsluik. De onderpui met geprofileerde puibalk heeft in de westelijke gevel een winkelpui (XIXb) met boven de deur in hout gesneden de woorden: "Tabak-Snuif". De gevel daarboven is gedeeltelijk van secundair verwerkt 16e eeuws materiaal opgetrokken. Beide gevels hebben door doorlopende kroonlijst met verdiepte panelen en gesneden rococo-consoles. In de zuidgevel boven de puibalk twee metalen halve-maantjes. Jaaranker ...4,. Aan de zijde van de Voldersgracht een achterhuis (XVIIA) met ontlastingsbogen en in- en uitgezwenkte topgevel, waarvan de top een pilaster op gebeeldhouwd kopje en geprofileerde dekplaten heeft. De gevel is overkraagd op korbelen boven het water. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11903
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Maen in Delft

De Kaerskorf

Markt 2
Delft
Gepleisterd hoekpand ter breedte van twee vensterassen, parterre met twee verdiepingen, zadeldak tussen puntgevels, (in oorsprong XVI). Tege..

Kaakbrug

Markt 1
Delft
Over de Voldersgracht bij de Markt. Gemetselde boogbrug (XVIII) een geheel met de oostelijke van deze gelegen Warmoesbrug. IJzeren balusterl..

Pand bestaande uit een voorhuis aan de markt met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat en een achterhuis ond ..

Markt 6
Delft
Pand (XVII) bestaande uit een voorhuis aan de Markt met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat en e..

Pand met aan de voorzijde een eenvoudige gevel onder rechte lijst en aan de achterzijde een boven het water overkraagde puntgevel

Markt 8
Delft
Pand (XVII) met aan de voorzijde een eenvoudige gevel onder rechte lijst (XVIII B) en aan de achterzijde een boven het water overkraagde pun..

Pand van parterre en twee verdiepingen onder schilddak

Markt 3
Delft
Pand (XVII?) van parterre en twee verdiepingen onder schilddak. De voorzijde en het rechterdeel zijn uit 1889; de linker achterzijde heeft e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)