Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis van Delft in Delft

Gebouw

Markt 87
2611GS Delft
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1300 (toren)


Beschrijving van Stadhuis van Delft

Stadhuis. Het aan de westzijde van de Markt tegenover de Nieuwe Kerk gelegen stadhuis heeft als kern een zware, met Gobertangersteen beklede toren uit ca. 1300, waarvan de klokkengeleding drie getraceerde nissen in ieder gevelvlak heeft en een spitsboogfries onder de daklijst. Korte spits met decoratieve wijzerplaten (1536). De toren wordt aan drie zijden omgeven door het van 1619-'20 door Hendrick de Keyser gebouwde raadhuis, bekleed met natuursteen en tegen de voorgevel versierd met ordonnanties van gebosseerde Dorische en gecanneleerde Jonische pilasters. De verdiepingsvensters hebben schelpvormige bekroningen en rond de dakvoet loopt een balustrade. De middenas, waarin de ingang, heeft een gebogen fronton met opzetstuk, waaronder drie nissen, in de middelste waarvan een Justitiabeeld. De zijvleugels hebben eenvoudiger gevels, elk bekroond door een opzetstuk met trapgevel. De ingangspartij is gewijzigd in 1850. Een restauratie is aangevangen in 1963. Inwendig bevat de toren onderling een oude stadsgevangenis. Luiklokken van Hendr. van Trier en Francois Hemony. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11901
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Delft
Stadhuis in 2009
Stadhuis in 2009
Locatie Markt, Delft
Oorspr. functie Gemeentehuis
Huidig gebruik Trouwlocatie
Bouw gereed 1618-1620 (herbouw)
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 11901
Architect Hendrick de Keyser
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het stadhuis van Delft, in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, staat aan de Markt tegenover de Nieuwe Kerk.

De eerste bouw van het stadhuis dateert van 1200. In 1400 werd het her- of verbouwd. Het gebouw overleefde de grote stadsbrand van 1536, maar op 4 maart 1618 brandde het stadhuis af. Daarna werd het naar een ontwerp van Hendrick de Keyser in 1618-1620 herbouwd rondom het oudste gebouw dat Delft tegenwoordig nog heeft: een belfort genaamd het Oude Steen. In de loop der tijd werd het stadhuis aangepast. Daarbij moest de dubbele trap naar de hoofdingang wijken, werd de hoofdingang ten koste van twee vensters verbreed, en verdwenen de luiken en de glas-in-loodramen. In de twintigste eeuw werd het stadhuis gerestaureerd onder leiding van architect Jo Kruger, en is nu weer in de staat van het ontwerp van Hendrick de Keyser. Het stadhuis is een voorbeeld van de Hollandse renaissancestijl.

Het Steen

In het stadhuis (in het gedeelte van het Oude Steen) bevindt zich de oude martelkamer van Delft. Deze was tot en met oktober 2011 onder begeleiding van een gids en op monumentendag te bezichtigen. Sinds 2011 worden tijdens de zomervakantie rondleidingen gegeven.[1]

Zie ook

Referenties


Monumenten in de buurt van Stadhuis van Delft in Delft

Standbeeld

Markt 87
Delft
Inleiding Het GEDENKTEKEN van het type standbeeld is geplaatst ter herinnering aan de in Delft geboren rechtsgeleerde en remonstrants leide..

Pand en aan de voorzijde een lijstgevel met stuc-fronton boven de vensters van de

Markt 12
Delft
Pand (XVII) met aan de achterzijde een gepleisterde puntgevel, boven het water overkraagd (op de rechter korbeel; 1567), en aan de voorzijde..

Pand met aan de marktzijde een gepleisterde lijstgevel en aan de achterzijde een boven het water overkraagde gevel onder rechte lijst

Markt 10
Delft
Pand (XVII?) met aan de Marktzijde een gepleisterde lijstgevel en aan de achterzijde een boven het water overkraagde gevel onder rechte lijs..

Pand waarvan parterre samengetrokken tot een winkelruimte met het naastgelegen 14/16

Markt 18
Delft
Pand (XVII), waarvan parterre samengetrokken tot een winkelruimte met het naastgelegen 14/16. Hierboven aan de Marktzijde een eenvoudige lij..

Pand bestaande uit een voorhuis aan de markt met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat en een achterhuis ond ..

Markt 6
Delft
Pand (XVII) bestaande uit een voorhuis aan de Markt met gepleisterde lijstgevel en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat en e..

Kaart & Routeplanner