Alexanderkerk. Hervormde kerk in Rinsumageast

Juckemawei 3
9105KA Rinsumageast (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1100 (koor) 12e eeuw (koor, verb.) 13e eeuw (toren) ca. 1525 (zijbeuk, verb.) 1610 (verb. toren) 1943-'45 (herstel) 1987-'88 (rest.) 1100 ca. 1100 (koor) 12e eeuw (koor, verb.) 13e eeuw (toren) ca. 1525 (zijbeuk, verb.) 1610 (verb. toren) 1943-'4

Beschrijving van Alexanderkerk. Hervormde kerk

Herv. Kerk. Een der weinige meerbeukige kerkgebouwen van het platteland van Friesland, ontstaan door laatgotische uitbreiding van een 12e eeuws tufstenen schip met even brede, rechtgesloten zuiderbeuk, daarvan gescheiden door spitsbogige scheibogen en zware kolommen. Onder het koor gerestaureerde crypt door twee zuilen met gebeeldhouwde kapitelen in drie beuken gedeeld. Toren in 1610 vernieuwd. Aan de noordzijde 17e eeuwse ingangsomlijsting; aan de zuidzijde votiefsteentje uit 1546. Twee gebeeldhouwde zerken. Tweeklaviers orgel van Bakker en Timmenga uit 1892. Klokkestoel met klok van H. Falck, 1620, diam. 98,3 cm. Mechanisch torenuurwerk Haak, Gebr. Caminada en Dupont, Rotterdam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)