Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Driezum

Kerkelijk Gebouw

Van Sytzamawei 8
9114RW Driezum (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: 1713 1876 (herb. toren)
Architect: H.H. Korenstra (1876) Korenstra 1876 H.H. Korenstra (1876)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk. Eenvoudig kerkgebouw uit 1713. Toren uit 1876 verdient geen bescherming. Ingangspoortje met stichtingssteen 1713. Inwendig: curieus door de zandstenen wapenstenen in elk der acht penanten, deels nog 16e eeuwse, deels in de loop van de 18e eeuw toegevoegd. Kansel met getorste kolommen, waarop rijk versierde koperen lezenaar rustend op een arm die van een bijbehorend gesneden cartouche uitgaat, alles 1771. Avondmaalstafel. Orgelgalerij met rijk snijwerk. Eenklaviers orgel in 1782 gemaakt door A.A. Hinsz. Lambrizering rond het gehele schip. Twee familiebanken. Twee koperen kronen ieder van twee kransen. Een 16e eeuwse, twee 17e eeuwse en twee 18e eeuwse zerken. Klokkestoel met klok van H. Falck, 1617, diam. 109 cm. Boven de zuiderlijke ingang van de kerk zit een ingemetselde stenen zonnewijzer. Boven de gebogen lijst staat: 1713. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11684
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hervormde kerk
Van Sijtzamaweg 8
Van Sijtzamaweg 8
Plaats Driesum
Gebouwd in 1713
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  11684
Architectuur
Toren 1876
Interieur
Orgel A.A. Hinsz
Afbeeldingen
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hervormde kerk van Driesum is een kerkgebouw in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

In 1713 werd naast de zadeldaktoren een nieuw schip met driezijdige koorsluiting en rondboogvensters gebouwd. De ingangen aan de noord- en zuidzijde zijn voorzien van dorische poortomlijstingen. Boven de noordingang bevindt zich een fronton (bouwjaar MDCCXIII) en een stichtingssteen. Boven de zuidingang is in de gevel een zonnewijzer aangebracht. In 1876 werd naar plannen van H.H. Korenstra de oude toren vervangen door een neoclassicistische toren van drie geledingen met ingesnoerde spits. De klok (1617) is gegoten door Hans Falck.

Het interieur wordt gedekt door een houten tongewelf. De preekstoel (1714) in Lodewijk XIV-stijl, met getordeerde korinthische zuilen, werd versierd met snijwerk van Jan Oenema. De koperen lezenaar (1771) in Lodewijk XV-stijl door Lieuwe Geerts. Er staan twee overhuifde dubbele herenbanken. Het eenklaviersorgel uit 1782 is gemaakt door Albertus Antoni Hinsz. Het kerkgebouw is een rijksmonument.

De kerk wordt gebruikt door de hervormde gemeente van Driesum, één van de weinige bevindelijk gereformeerde gemeenten van Friesland. In tegenstelling tot de hervormde gemeente van het naburige Wouterswoude is deze gemeente wel binnen de PKN gebleven na de kerkfusie van 2004.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Driezum

Schoolhuis

Tsjerkestrjitte 2
Driezum (Gemeente Dantumadiel)
Schoolhuis uit 1787. Landelijk gebouw gedekt door zadeldak tussen topgevels. Boven de ingang is een topgevel opgehaald waarin stichtingsstee..

Hervormde kerk, pastorie

Van Sytzamawei 31
Driezum (Gemeente Dantumadiel)
Inleiding De PASTORIE van het type dwarshuis, met Eclectische elementen, is volgens een gevelsteen in 1877 gebouwd en staat aan de noordzij..

Dwarshuisboerderij met woonhuis met zesruitsvensters tussen topgevels onder zadeldak en schuur onder rieten dak

Foarwei 6
Driezum (Gemeente Dantumadiel)
Dwarshuis onder zadeldak tussen topgevels met daarachter een schuur. Woonhuis onder pannendak, schuur met riet gedekt. Topgevels met daarop ..

Woudhuisje onder rieten zadeldak tussen topgevels met schoorsteen op een daarvan

Achterwei 12
Wâlterswâld (Gemeente Dantumadiel)
Oud woudhuisje onder een van riet voorzien zadeldak tussen topgevels, op een hiervan een schoorsteen met bord. Voorgevel met vlechtingen in ..

Kop-hals-rompboerderij met voorhuis onder pannen zadeldak en stal onder hoog rieten wolfsdak

Eastwâld 3
Driezum (Gemeente Dantumadiel)
Boerderij van het kop-hals-romptype, in de huidige vorm midden 19e eeuw, maar van 18e eeuwse oorsprong. Het woonhuis wordt bekroond door een..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)