Sint-Benedictuskerk in Damwâld

Doniawei 76
9104GP Damwâld (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: 12e eeuw (kerk) 13e eeuw (toren) 16e eeuw (verb.) 1686 (verb. schip) 1775 (koorsluiting) 1948-'50 (rest. toren) 1963-'66 (rest. kerk) 1200 12e eeuw (kerk) 13e eeuw (toren) 16e eeuw (verb.) 1686 (verb. schip) 1775 (koorsluiting) 1948-'50 (rest. toren)
Architect: A. Baart jr. (1963-'66) Baart jr 1966 A. Baart jr. (1963-'66)

Beschrijving van Sint-Benedictuskerk

Herv. Kerk. Gerestaureerd zijnd deels 12e eeuws tufstenen kerkgebouw met aanvankelijk half ingebouwde, thans voor de kerk staande toren, die in 1686 aan de westzijde vernieuwd was; de restauratie van 1956 gaf de toren weer een middeleeuwse vorm. De ankers aan de noordzijde 1686 werden opnieuw toegepast. Inwendig rococo preekstoel met trap, achterschot en klankbord, koperen lezenaar, alles 1757, bijbehorend doophek met vazen. Twee grote rouwkassen 1794 en 1824. Eenklaviers orgel door A.A. Hinsz in rococokas uit 1777 op balustrade met gesneden opzetstuk waarin wapens. Twee gebeeldhouwde zerken Heemstra. Klokkestoel met klok van L. Haverkamp, 1786, diam. 116 cm. Mechanisch torenuurwerk A.H. van Bergen, Heiligerlee, eerste kwart 20ste eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)