Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis van Murmerwoude in Damwâld

Gebouw

Haadwei 46
9104BG Damwâld (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: 1881
Architect: J.W. Duyff Duyff 1881 J.W. Duyff


Beschrijving van Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis van Murmerwoude

Voormalig gemeentehuis van Murmerwoude, gedateerd 1881. Groot blokvormig pand met verdieping; opgetrokken in rode baksteen, hardstenen plint, onder omlopend schilddak gedekt met pannen. Hoekschoorstenen met geprofileerde lijst en geprofileerde dekplaat. Geprofileerde waterlijst. Brede kroonlijst met cassetten en in de voorgevel met consoles. Getoogde zesruitsschuifvensters met blinden. Sluitstenen boven ramen aan voorgevel. Risalerende ingangspartij in midden van voorgevel met balcon op consoles boven ingang. Brede stucwerkomlijsting van ingang en venster op verdieping, waaromheen omlijsting met kuifstuk, halfronde bekroning (waarop eertijds stadswapen) tussen blokvormige begrenzingen, met naaldspitsje met knopen, hardstenen stoep met stoeppalen. Aan de achterzijde jongere aanbouw zonder verdieping onder schilddak. XIX B. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11680
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gemeentehuis (Murmerwoude)
Het oude gemeentehuis van Dantumadeel in Damwoude (voor 1971 Murmerwoude) anno 2010
Het oude gemeentehuis van Dantumadeel in Damwoude (voor 1971 Murmerwoude) anno 2010
Oorspr. functie gemeentehuis
Start bouw 1881
Opening 1882
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 11680
Architect Jan Willems Duyff.
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het oude gemeentehuis in Murmerwoude is een monumentaal pand aan de Hoofdweg in Damwoude in de Nederlandse provincie Friesland. Damwoude ontstond in 1971 toen de dorpen Dantumawoude, Akkerwoude en Murmerwoude werden samengevoegd.

Geschiedenis

Het oude gemeentehuis in Murmerwoude dateert uit 1881. Op 15 februari van dat jaar besloot de gemeenteraad van Dantumadeel om het gemeentehuis te verplaatsen van Rinsumageest naar de hoofdplaats Murmerwoude vanwege de gunstiger ligging aan de hoofdweg van Veenwouden naar Dokkum. Ondanks verzet vanuit de raad werd de bouw in augustus 1881 gegund aan B.D. Kalma uit Wanswerd.[1][2] In ditzelfde jaar 1881 werd ook het naastgelegen herberg annex tramhalte "de Kruisweg" gebouwd. Het gemeentehuis was een ontwerp van de gemeentearchitect Jan Willems Duyff. Op 10 januari 1882 werd het gemeentehuis in gebruik genomen. Het heeft als zodanig dienstgedaan tot de zeventiger jaren van de 20e eeuw. Toen werd het gemeentehuis verplaatst naar de Rinsma State in Driesum,[3][4] ooit de woning van de felste tegenstander van de vestiging van het gemeentehuis in Murmerwoude, baron Van Sytzama.

De ingang van het oude gemeentehuis bevindt zich met een bordes in een vooruitspringend gedeelte in het midden van de voorgevel. Boven de ingang bevindt zich een balkon rustend op twee consoles. Het stadswapen in de halfronde bekroning erboven is, nadat het pand zijn oorspronkelijke functie verloor, verdwenen.

Het gebouw is erkend als een rijksmonument.


Monumenten in de buurt van Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis van Murmerwoude in Damwâld

Kruisweg De Kruisweg

Haadwei 42
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Blokvormige, circa 7 bij 13 meter metende voorbouw, laatste kwart 19e eeuw, onder door pannen gedekt schilddak. Eenvoudig geprofileerde goot..

Sint-Bonifatiuskerk

Foarwei 2
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. In 1962 gerestaureerd kerkgebouw, bestaande uit een vroeg bakstenen schip, waarvan de koorsluiting door een rechte gotische is v..

Sint-Benedictuskerk

Doniawei 76
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Gerestaureerd zijnd deels 12e eeuws tufstenen kerkgebouw met aanvankelijk half ingebouwde, thans voor de kerk staande toren, die..

Orgel van de kerk van Akkerwoude (De Ikker)

Hearewei 1
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Inleiding Hervormde kerk, vanwege de aanwezigheid van een waardevol orgel. Omschrijving Eén-klaviers orgel met aangehangen pedaal, g..

Broekmolen

Schwartzenbergloane 2A
Broeksterwâld (Gemeente Dantumadiel)
Poldermolen. Monnikmolen uit 1876.

Kaart & Routeplanner

Route naar Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis van Murmerwoude in Damwâld

Foto's (1)