Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Bonifatiuskerk in Damwâld

Kerkelijk Gebouw

Foarwei 2
9104BX Damwâld (gemeente Dantumadiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1200 13e eeuw (toren) 16e eeuw (koor) verm. 1772 (zadeldak) 1914 (aanbouw) 1962-'63 (rest.) 1200 ca. 1200 13e eeuw (toren) 16e eeuw (koor) verm. 1772 (zadeldak) 1914 (aanbouw) 1962-'63 (rest.)
Architect: A. Baart jr. (1963) Baart jr 1963 A. Baart jr. (1963)


Beschrijving van Sint-Bonifatiuskerk

Herv. Kerk. In 1962 gerestaureerd kerkgebouw, bestaande uit een vroeg bakstenen schip, waarvan de koorsluiting door een rechte gotische is vervangen. Toren iets jonger, eveneens gerestaureerd. Mechanisch torenuurwerk A.H. van Bergen, Heiligerlee, eerste kwart 20ste eeuw. Preekstoel. Eenklaviers orgel met zeven registers en aangehangen pedaal, in 1895 gemaakt door de firma Bakker en Timmenga te Leeuwarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11675
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Bonifatiuskerk
Sint Bonifatiuskerk van Damwoude
Sint Bonifatiuskerk van Damwoude
Plaats Damwoude
Gebouwd in circa 1200
Monumentnummer  11675
Architectuur
Toren 13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Bonifatiuskerk is een romaanse kerk in Damwoude in de Nederlandse provincie Friesland.

De romaanse spaarnissen en vensters onder de dakrand

Het dorp Damwoude telt twee oorspronkelijk romaanse kerken, de Sint-Bonifatiuskerk in het vroegere Murmerwoude en de Sint-Benedictuskerk in het vroegere Dantumawoude. Beide dorpen werden in 1971, samen met Akkerwoude, samengevoegd tot het huidige Damwoude.

De Bonifatiuskerk werd omstreeks 1200 gebouwd en is een van de oudste Friese kerken, die van rode baksteen is gebouwd. De bakstenen muren zijn weer tevoorschijn gekomen na de restauratie in de zestiger jaren van de 20e eeuw, toen de pleisterlaag van de kerk werd verwijderd. De oorspronkelijke romaanse spaarnissen, afgewisseld met kleine rondboogvensters zijn goed onder de dakrand van de zijmuren te zien. Oorspronkelijk had de kerk een ronde koorafsluiting, die waarschijnlijk in de 16e eeuw is verwijderd. De toren is vrijwel gelijk met de kerk gebouwd en dateert uit de 13e eeuw. Wel is het oorspronkelijke helmdak van de toren later vervangen door een zadeldak. Ook in de torenmuur zijn romaanse ornamenten te herkennen.

Volgens het volksverhaal zouden er in de kerktoren van deze kerk stenen broden van Bonifatius zijn ingemetseld. Deze broden figureren in diverse sagen rond de persoon van Bonifatius, de heilige aan wie deze kerk is gewijd.[1]

Het orgel uit 1895 is van Bakker & Timmenga. De kerk is erkend als een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Sint-Bonifatiuskerk in Damwâld

Gemeentehuis Voorm. gemeentehuis van Murmerwoude

Haadwei 46
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Voormalig gemeentehuis van Murmerwoude, gedateerd 1881. Groot blokvormig pand met verdieping; opgetrokken in rode baksteen, hardstenen plint..

Kruisweg De Kruisweg

Haadwei 42
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Blokvormige, circa 7 bij 13 meter metende voorbouw, laatste kwart 19e eeuw, onder door pannen gedekt schilddak. Eenvoudig geprofileerde goot..

Sint-Benedictuskerk

Doniawei 76
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Herv. Kerk. Gerestaureerd zijnd deels 12e eeuws tufstenen kerkgebouw met aanvankelijk half ingebouwde, thans voor de kerk staande toren, die..

Orgel van de kerk van Akkerwoude (De Ikker)

Hearewei 1
Damwâld (Gemeente Dantumadiel)
Inleiding Hervormde kerk, vanwege de aanwezigheid van een waardevol orgel. Omschrijving Eén-klaviers orgel met aangehangen pedaal, g..

Broekmolen

Schwartzenbergloane 2A
Broeksterwâld (Gemeente Dantumadiel)
Poldermolen. Monnikmolen uit 1876.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)