Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Culemborg in Culemborg

Kasteel Buitenplaats

Het Voorburg 1
4101KK Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Kasteel Culemborg

"Kasteelemplacement". Aan de noord-oostzijde van de oude stad bij het "Voorburg" het omgrachte terrein met funderingsresten van het voormalige kasteel te Culemborg en de voorburcht van dit slot. Op het terrein een uit de 16e eeuw daterend opgaand restant van de noordmuur van een westelijke uitbreiding (1525-1574). Het muurrestant is 10,80 m lang en 3,25 m hoog; de dikte varieert tussen 0,65 en 0,70 m. Het onderliggende fundament heeft een dikte van ca 1,20 m. Het bevat stenen van diverse afmetingen, maar het grootste gedeelte is opgetrokken uit bakstenen van ca 28 en 34 cm lengte. In het muurwerk schietgaten met spleetvormige opening aan de oorspronkelijke buitenzijde en een getrapte uitmetseling aan de oorspronkelijke binnenzijde. Tevens aan de oorspronkelijke buitenzijde een dichtgemetseld venster. De rechthoekige gevelopening is voorzien geweest van een boogvormige afsluiting uitgevoerd in baksteenkoppen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11611
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Culemborg
Kasteel Culemborg naar een origineel van Jan de Beijer (1750). Op de foto onder, de voorburcht van het kasteelterrein in 2010.
Kasteel Culemborg naar een origineel van Jan de Beijer (1750). Op de foto onder, de voorburcht van het kasteelterrein in 2010.
Locatie Culemborg, Nederland
Coördinaten 51° 58′ NB, 5° 13′ OL
Algemeen
Kasteeltype waterburcht
Bouwmateriaal baksteen
Eigenaar gemeente Culemborg
Huidige functie stadspark
Gebouwd in 14e eeuw
Gebouwd door Jan II van Culemborg
Gesloopt in 1735 - 1812
Monumentnummer  11611
Kasteel Culemborg
Kasteel Culemborg
Detailkaart
Kasteel Culemborg
Kasteel Culemborg

Het Kasteel Culemborg is de ruïne van het voormalige kasteel gelegen ten noorden van Culemborg, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het terrein waar het kasteel stond, doet tegenwoordig dienst als openbaar historisch cultureel stadspark.

Geschiedenis

In de 14e eeuw bouwde Jan II een kasteel aan de rand van de stad met een vijfhoekig grondplan. het gebouw bestond uit een grote zaal (Hoge Sael), een voorburcht met binnenhof, bijgebouwen en een ronde donjon. In 1360 werd er nog een vierkante woontoren bijgebouwd. De ronde donjon werd in 1371 voltooid, en had muren van ongeveer 4,40 meter dik. Onmiddellijk na het voltooien van deze donjon werd begonnen met de bouw van een tweede donjon. De uitbreidingen vonden plaats door bouwmeester Jan van den Doem die ook aan de Dom van Utrecht had gewerkt. Tussen 1480-1504 moeten ook nog omvangrijke uitbreidingen aan de westzijde van het gebouw hebben plaatsgevonden. Franse soldaten namen in het rampjaar 1672 Culemborg in en bezetten het kasteel. Nadat deze een jaar later vertrokken, was het kasteel volkomen uitgewoond en was er brand gesticht. De jaren daarop raakte het kasteel in verval. Het kasteel werd in 1735 in opdracht van de staten van het Kwartier van Nijmegen voor het grootste deel gesloopt. De witte toren en andere gebouwen werden uiteindelijk in 1812 gesloopt.

Kasteeltuin

De Stichting Kasteeltuin Culemborg heeft archeologisch onderzoek verricht naar de ligging van de fundamenten en heeft het terrein ingericht als openbaar historisch cultureel stadspark. Vanuit de lucht is het kasteelterrein nog herkenbaar, een groot deel van de slotgracht is nog aanwezig, en op het terrein zijn nog enkele muurresten zichtbaar.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., Kasteel Culemborg in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 131

Monumenten in de buurt van Kasteel Culemborg in Culemborg

Tuinkoepel

Slotstraat 22
Culemborg
Nabij het einde van de Slotstraat aan de overzijde van de gracht, een bakstenen, veelhoekige tuinkoepel met gezwenkt rieten tentdak. Op de d..

Herenhuis

Slotstraat 18
Culemborg
Inleiding Drie geschakelde woningen met eindgevel van het type HERENHUIS, deel uitmakend van een gesloten straatwand, gebouwd in 1895 in ee..

Villa met tuinhek

Het Voorburg 1
Culemborg
Inleiding VILLA met TUINHEK, gebouwd in ca. 1891. Het huis is uitgevoerd in een eclectische stijl waarbij invloeden van de neorenaissance z..

Herenhuis met tuinhek

Het Voorburg 8
Culemborg
Inleiding Het HERENHUIS met TUINHEK maakt deel uit van een woonblok van drie panden en is gebouwd in 1892 in opdracht van J. Keijzer door s..

Breed pand met verdieping

Slotstraat 12
Culemborg
Breed pand met verdieping. Linkerdeel met trapgevel op zij en een rechter deel uit omstreeks 1500. Het huis draagt een zadeldak. Rechts onde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)