Kasteel Culemborg in Culemborg

Het Voorburg 1
4101KK Culemborg

Beschrijving van Kasteel Culemborg

"Kasteelemplacement". Aan de noord-oostzijde van de oude stad bij het "Voorburg" het omgrachte terrein met funderingsresten van het voormalige kasteel te Culemborg en de voorburcht van dit slot. Op het terrein een uit de 16e eeuw daterend opgaand restant van de noordmuur van een westelijke uitbreiding (1525-1574). Het muurrestant is 10,80 m lang en 3,25 m hoog; de dikte varieert tussen 0,65 en 0,70 m. Het onderliggende fundament heeft een dikte van ca 1,20 m. Het bevat stenen van diverse afmetingen, maar het grootste gedeelte is opgetrokken uit bakstenen van ca 28 en 34 cm lengte. In het muurwerk schietgaten met spleetvormige opening aan de oorspronkelijke buitenzijde en een getrapte uitmetseling aan de oorspronkelijke binnenzijde. Tevens aan de oorspronkelijke buitenzijde een dichtgemetseld venster. De rechthoekige gevelopening is voorzien geweest van een boogvormige afsluiting uitgevoerd in baksteenkoppen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)