Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met verdieping onder schilddak gedekt met pannen in Culemborg

Woonhuis

Tollenstraat 3
4101BD Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: vroeg 17e eeuw


Beschrijving van Pand met verdieping onder schilddak gedekt met pannen

Een in de kern vroeg 17e eeuws pand met verdieping onder schilddak gedekt met pannen. Voorgevel (XIX B) met jongere winkelpui voorzien van hardstenen plint, pilasters en gietijzeren kolommetjes met Corinthische kapitelen en snijwerk in de bovenhoeken der vensters; op de verdieping twee licht-getoogde 6-, 9- en 16-ruitsschuifvensters. Inwendig grotendeels oorspronkelijke indeling met hoog voorhuis, achterhuis met insteek, verdieping en zolder met borstwering. Samengestelde balklagen van moerbalken en kinderbinten; gesneden sleutelstukken en consoles; hout spiltrap met sprong op de verdieping; gedeelte van eiken wandbetimmering met panelen; dubbel; jukkige spantenkap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11594
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Pand met verdieping onder schilddak gedekt met pannen in Culemborg

Pand met verdieping en schilddak

Tollenstraat 1
Culemborg
Hoekpand Slotstraat. Laat 16e eeuws pand met verdieping en schilddak. De zijgevel langs de Slotstraat bezit een op gesneden consoles uitgekr..

Pand onder een dak en kroonlijst met een buurnummer 6

Slotstraat 4
Culemborg
Pand onder een dak en kroonlijst met een buurnummer 6, derde kwart 19e eeuw.

Pand onder een dak en kroonlijst met het buurnummer 4

Slotstraat 6
Culemborg
Pand onder een dak en kroonlijst met het buurnummer 4, derde kwart 19e eeuw. Eenvoudige deuromlijsting. Vensters met zesruitsramen.

Herenhuis

Tollenstraat 15
Culemborg
Inleiding Het HERENHUIS is gebouwd in 1895 door de Culemborgse architect Gijsbartus Prins (1852-1933) in een stijl die neorenaissance-invlo..

Huis op de hoek van de Lange Meent met verdieping en schilddak, aan de achterzijde afgesloten door een puntgevel

Slotstraat 8
Culemborg
Laat-middeleeuws huis op de hoek van de Lange Meent met verdieping en schilddak, aan de achterzijde afgesloten door een puntgevel. In de gep..

Kaart & Routeplanner