Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rooms-Katholieke Barbarakerk in Culemborg

Kerkelijk Gebouw

Markt 50
4101BZ Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1886


Beschrijving van Rooms-Katholieke Barbarakerk

De R.K.Kerk H.Barbara vanwege een luidklok, gewijd aan St.Elisabeth, gegoten door Jan Tolhuis in 1555 en afkomstig uit de voormalige St. Janskerk en het orgel met twee klavieren en pedaal gemaakt in 1861 door C.G.F.Witte uit Utrecht, in 1886 verplaatst naar het huidige kerkgebouw. Het orgel werd in 1971 gerestaureerd door de firma Verschueren uit Heijthuijsen. Bij die restauratie is het orgel uitgebreid met een vrij pedaal dat niet van waarde is vanuit het oogpunt van monumentenzorg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11576
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Barbarakerk
Vooraanzicht kerk aan de Markt.
Vooraanzicht kerk aan de Markt.
Plaats Culemborg
Gebouwd in 1886
Gewijd aan Barbara van Nicomedië
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  11576
Architectuur
Architect(en) Petrus Johannes van Genk
Bouwmateriaal Baksteen, natuursteen.
Stijlperiode Neogotiek
Toren 62 m
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Barbarakerk is een neogotische katholieke kruiskerk aan de Markt in Culemborg in de Nederlandse provincie Gelderland. De toren heet de Barbaratoren.

Deze kerk dient niet verward te worden met de protestantse Grote of Sint-Barbarakerk of de oudkatholieke H.H. Barbara en Antoniuskerk. De kerk is gewijd aan Sint-Barbara, de patroonheilige van Culemborg.

Historie

De Sint-Barbarakerk is gebouwd ter vervanging van de Sint-Janskerk die te klein en in te slechte staat was. Deze kerk, gewijd aan Sint-Jan de Doper, was voor de Reformatie de parochiekerk van het ten zuiden van de stad Culemborg gelegen Lanxmeer geweest. De bouw van de nieuwe kerk vond plaats onder het pastoraat van pastoor Jacobs. Op 4 december 1886, de naamdag van Sint-Barbara, is de kerk ingewijd door de deken van Wijk bij Duurstede.

De kerk is ontworpen door Petrus Johannes van Genk en gebouwd in neogotische stijl. Naast baksteen is er gebruikgemaakt van natuursteen. De kerk is een rijksmonument. In 1991 is de kerk gerestaureerd.[1]

Het orgel

Het orgel is in 1861 door Christian Gottlieb Friedrich Witte gebouwd voor de prijs van 4450 gulden. Dit orgel stond in eerste instantie in de toenmalige Janskerk. In 1886 is het orgel in de Barbarakerk geplaatst. Het orgel beschikt over twee klavieren en pedalen. In 1972 is het orgel door Verschueren uit Heythuysen gerestaureerd.[2] Bij deze restauratie is een zogenaamd vrij pedaal aangebracht en is het orgel herplaatst naar het priesterkoor. Ook is het pijpenwerk in het orgel toen verplaatst. In 1992 is, omdat er een nieuwe vloer in de kerk is gelegd, het orgel gedemonteerd. Bij hermontage van het orgel door orgelbouwer Sicco Steendam uit Roodeschool is besloten het vrije pedaal te laten vervallen en het pijpenwerk weer op de oorspronkelijke plaats terug te monteren. Hierdoor heeft het orgel de oorspronkelijke klank teruggekregen.

De Barbaratoren

In de Barbaratoren hing in eerste instantie slechts één klok, de Elisabethklok afkomstig uit de Sint-Janskerk. Deze klok is in 1555 gegoten door de Utrechtse meestergieter Jan Tolhuis.[3] De klok is vernoemd naar Elisabeth van Culemborg en heeft als randschrift: Elisabeth Zachariae Magnum Virum Genuit. Jan Tolhuis me fecit 1555 (Elisabeth schonk Zacharias een groot man. Jan Tolhuis heeft mij gegoten in 1555). In 1925 zijn daar drie grotere klokken bij gekomen.

De Duitse bezetter heeft deze klokken echter in beslag genomen en van deze klokken is slechts de Elisabethklok na de oorlog teruggevonden. De overige drie zijn omgesmolten.

In 1948 zijn er drie nieuwe kerkklokken gegoten door de Klokkengieterij Eijsbouts te Asten. Heden ten dage hangen deze samen met de Elisabethklok in de toren. De Elisabethklok wordt echter niet meer geluid omdat de klok gebarsten is en daarna gelast. Daardoor is de klank niet meer mooi en stemt de klok niet meer met de andere klokken.[4]

De kerktoren heeft een torenspits met flankerende torentjes.

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Rooms-Katholieke Barbarakerk in Culemborg

Hoekpand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de Markt. Gesausde gevels

Markt 52
Culemborg
Hoekpand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de Markt. Gesausde gevels, mogelijk 17e eeuws.

Pand met eenvoudige trapgevel, bekroond door een gebogen fronton

Markt 44
Culemborg
Pand met eenvoudige, 17e eeuwse trapgevel, bekroond door een gebogen fronton. Achter eveneens met trapgevel. Het pand is laat-middeleeuws.

Huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond

Binnenpoort 2
Culemborg
Laat-middeleeuws huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond. In de gepleisterde voorgevel en in de topge..

Pand met zadeldak tussen trapgevel, evenwijdig aan de markt

Markt 42
Culemborg
Laat-middeleeuws pand met zadeldak tussen trapgevel, evenwijdig aan de Markt. Gepleisterde voorgevel.

Tussen nr 2 en de Binnenpoort pand met verdieping en zadeldak

Binnenpoort 2
Culemborg
Tussen nr 2 en de Binnenpoort een in oorsprong laat-middeleeuws pand met verdieping en zadeldak. Rechts een overkraging. Inrijdeuren in oud ..

Kaart & Routeplanner