Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top in Culemborg

Woonhuis

Markt 11
4101BW Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1549


Beschrijving van Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top

Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top. 1549. De gevel, verlevendigd door natuurstenen banden, heeft hoven de beganegrondvensters flauw gebogen, geprofileerde en geblokte ontlastingsbogen. Boven de verdiepingsvensters wijde, geprofileerde natuurstenen ontlastingsbogen met sluitsteen, rustend op bakstenen pilasters met gebeeldhouwde Jonische kapitelen en natuurstenen basementjes die door maskerkopjes gedragen worden. De enigszins gewijzigde, in- en uitzwenkende geveltop heeft natuurstenen contourbanden, geprofileerde waterlijsten, voluutbeeindiging met maskerkoppen op de hoeken, schelpversieringen boven de zoldervensters, koppen in medaillons en een bekronende kop. Vroeg 19e eeuwse deuromlijsting met hoofdgestel, eenvoudig bovenlicht en gelijktijdig deur, het geheel omvat door een geprofileerde bakstenen omlijsting, waarvan het onderste deel in natuursteen is gehouwen. De vensters hebben zesruitsschuiframen. Het huis is onderkelderd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11559
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top in Culemborg

Smal pandje

Markt 11
Culemborg
Tussen de panden Markt 9 en 11 een smal pandje uit de 17e eeuw, thans bij nr 11 getrokken, waarbij de vroegere onderpui met deur vervangen w..

In den Keyser

Markt 13
Culemborg
Pand "In den Keyser" gebouwd midden 16e eeuw en verbouwd in 1707. Huis met verdieping en hoog schilddak, haaks op de Markt, bekroond door ee..

Pand met eenvoudige tuitgevel, afgedekt met een rollaag en met zijdekplaten

Markt 7
Culemborg
Pand met eenvoudige tuitgevel, afgedekt met een rollaag en met zijdekplaten; oorspronkelijk een 17e eeuwse trapgevel. In de top een vorkanke..

Stadhuis

Markt 1
Culemborg
Stadhuis. Sierlijk laat-gotisch bouwwerk op rechthoekige plattegrond, gebouwd 1534-1539 naar ontwerp van Rombout Keldermans. Het uit een kel..

Stadspomp

Markt 10
Culemborg
Stadspomp. Nabij het pand Markt 10 een rechthoekige, zandstenen pomp, gedateerd 1718 en bekroond door een siervaas.

Kaart & Routeplanner