Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top in Culemborg

4101BW Culemborg

Beschrijving van Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top

Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top. 1549. De gevel, verlevendigd door natuurstenen banden, heeft hoven de beganegrondvensters flauw gebogen, geprofileerde en geblokte ontlastingsbogen. Boven de verdiepingsvensters wijde, geprofileerde natuurstenen ontlastingsbogen met sluitsteen, rustend op bakstenen pilasters met gebeeldhouwde Jonische kapitelen en natuurstenen basementjes die door maskerkopjes gedragen worden. De enigszins gewijzigde, in- en uitzwenkende geveltop heeft natuurstenen contourbanden, geprofileerde waterlijsten, voluutbeeindiging met maskerkoppen op de hoeken, schelpversieringen boven de zoldervensters, koppen in medaillons en een bekronende kop. Vroeg 19e eeuwse deuromlijsting met hoofdgestel, eenvoudig bovenlicht en gelijktijdig deur, het geheel omvat door een geprofileerde bakstenen omlijsting, waarvan het onderste deel in natuursteen is gehouwen. De vensters hebben zesruitsschuiframen. Het huis is onderkelderd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)