Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Culemborg

Gebouw

Markt 1
4101BW Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1534-1539
Architect: Rombout II Keldermans


Beschrijving van Stadhuis

Stadhuis. Sierlijk laat-gotisch bouwwerk op rechthoekige plattegrond, gebouwd 1534-1539 naar ontwerp van Rombout Keldermans. Het uit een kelderverdieping met twee verdiepingen bestaande gebouw draagt een hoog zadeldak, dat aan voor- en achterzijde afgesloten door trapgevels met veelhoekige en overhoekse pinakels. De door natuurstenen banden verlevendigde, bakstenen gevels bezitten vensters met natuurstenen kruiskozijnen en korfbogen, waarin traceringen met driepassen. Tussen vensters van de benedenverdieping ronde, bakstenen kolonetten, waarop gebeeldhouwde consoles, waarop oudtijds beelden hebben gestaan. Bordesstoep uit 1755 met schildhoudende leeuwen. Op de zuid- oosthoek een kaak. Inwendig beneden de voormalige vleeshal, door zandstenen zuilen in drie beuken verdeeld, en door kruisribgewelven overkluisd. Hierboven de Burgerzaal, oudtijds vierschaar, thans trouwzaal, met moer- en kinderbalken. Boven deze zaal de vroegere schepenzaal, met moer- en kinderbalken en tegen de noordwand een schouw uit 1636. Ten noordwesten van de Burgerzaal, thans Burgemeesterskamer, heeft een balkenzoldering met gebeeldhouwde sleutelstukken, die het stadswapen voorstellen. Rococoschouw uit 1762 met Justitiabeeld van de Zuid-Nederlandse beeldhouwer Walterus Pompe. Voor het stadhuis, aan weerszijden van het bordes twee hardstenen palen met schampijzers, bekroond door smeedijzeren lantaarns, vermoedelijk 1755. Het stadhuis werd gerestaureerd in 1941-1949, waarbij het bekronende, veelhoekige houten daktorentje in enigszins gewijzigde verhoudingen werd herbouwd, de bestemming der vertrekken werd gewijzigd en aan de noordzijde een secretariegebouw werd opgetrokken in quasi-17e eeuwse vormen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11556
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Stadhuis van Culemborg
Het stadhuis
Het stadhuis
Locatie Markt, Culemborg
Oorspr. functie Stadhuis
Bouw gereed 1539
Verbouwing 1939-1949 (restauratie)
Bouwstijl Laatgotisch
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 11556
Architect Rombout Keldermans
Lijst van rijksmonumenten in Culemborg
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het stadhuis van Culemborg is gesitueerd aan de Oude Vismarkt te Culemborg en wordt gebruikt als vergaderruimte van de gemeenteraad en als trouwlocatie.[1] Het stadhuis is een laatgotisch, rechthoekig bouwwerk en is gebouwd tussen 1534 en 1539 naar een ontwerp van Rombout Keldermans. De opdracht tot de bouw werd gegeven door Elisabeth van Culemborg en haar echtgenoot Antoon I van Lalaing. De bordesstoep is geplaatst in 1755 met gebruikmaking van bestaande beelden van schildhoudende leeuwen. Het pand is tussen 1939 en 1949 gerenoveerd en gerestaureerd. Tijdens deze werkzaamheden zijn gebrandschilderde ramen met daarop de geschiedenis van Culemborg afgebeeld geplaatst. Deze zijn vervaardigd door de glazenier Hans Basart. Verder heeft het stadhuis naast zetel voor het stadsbestuur in de loop van der tijden dienstgedaan als wijnkelder, gerechtshof, zetel van het polderbestuur en vleeshuis. Een vleeshaak in de raadskelder herinnert nog aan dit laatste. Tegen de westgevel van het stadhuis stond de waag waarop het levend vee werd gewogen. Het gebouw heeft de status van rijksmonument.

Het gemeentehuis (of stadskantoor) is elders gevestigd, namelijk aan de Ridderstraat.[2]Monumenten in de buurt van Stadhuis in Culemborg

Pand met eenvoudige tuitgevel, afgedekt met een rollaag en met zijdekplaten

Markt 7
Culemborg
Pand met eenvoudige tuitgevel, afgedekt met een rollaag en met zijdekplaten; oorspronkelijk een 17e eeuwse trapgevel. In de top een vorkanke..

Smal pandje

Markt 11
Culemborg
Tussen de panden Markt 9 en 11 een smal pandje uit de 17e eeuw, thans bij nr 11 getrokken, waarbij de vroegere onderpui met deur vervangen w..

Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top

Markt 11
Culemborg
Pand met rijk behandelde renaissancegevel, gedateerd in cartouches in de top. 1549. De gevel, verlevendigd door natuurstenen banden, heeft h..

In den Keyser

Markt 13
Culemborg
Pand "In den Keyser" gebouwd midden 16e eeuw en verbouwd in 1707. Huis met verdieping en hoog schilddak, haaks op de Markt, bekroond door ee..

Pand op de hoek van het koestraatje

Markt 2
Culemborg
Pand op de hoek van het Koestraatje. Huis met verdieping en aan de voorzijde een waarschijnlijk 17e eeuws dwars schilddak, waarin twee dakka..

Kaart & Routeplanner


Foto's (34)

Alle 34 foto's weergeven