Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lanxmeerpoort (Binnenpoort) in Culemborg

Militair Object

Binnenpoort 1
4101CH Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Lanxmeerpoort (Binnenpoort)

14e eeuwse, bakstenen poorttoren met als enige versiering een uitkraging op drie bogen aan de zuidzijde. verhoogd in 1557 met een geleding in Nederrijns- gotische trant, waarvan de gevelvlakken verlevendigd worden door drie nissen met gedrukte spitsbogen. Tentdak met sierlijk houten torentje, bekroond door een peervormige spits. Het bouwwerk is gerestaureerd in 1940-1943, waarbij de trans naar een tekening van Pronk is herbouwd. Tegen de zuidgevel van het pand Binnenpoort 6 twee restanten van de in 1617 door de architect Jacob Canneman gebouwde voorpoort: op de hoek van een bakstenen pilasters, doorregen met een mergelbanden met kerfornament en bekroond door een hoofdgestel en hiernaast een gedeelte van een cilindervormige zijtorentje op overkraging. In het torentje van de poort een klok, 1509, Willem van Wou. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11554
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lanxmeerpoort
Culemborg, de Binnenpoort RM11554 foto11 2015-08-06 13.21.jpg
Locatie Binnen
Coördinaten 51° 57′ NB, 5° 14′ OL
Oorspr. functie Stadspoort
Verbouwing 1557
Bouwstijl Gotiek
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 11554
Detailkaart
Lanxmeerpoort (Gelderland (hoofdbetekenis))
Lanxmeerpoort
Portaal:  Civiele techniek en bouwkunde

De Binnenpoort of Lanxmeerpoort, is de enige nog staande stadspoort in de vestingstad Culemborg in de Nederlandse provincie Gelderland. De grachten en restanten van de stadsmuur in de binnenstad van Culemborg zijn uit de veertiende eeuw. Net als de monumentale Binnenpoort, de laatste stadspoort. Nog altijd zijn de sleuven zichtbaar waardoor een valhek kan worden neergelaten. De poort heeft een hoogte van 37,3 meter.

De oorspronkelijk 'Lanxmeerpoort' uit 1318 hoort bij de ommuring van het oudste stadsdeel rondom het grote marktplein. De muren boden bescherming tegen rondtrekkende bendes en het geweld van talrijke oorlogjes die werden uitgevochten in dit grensgebied tussen Utrecht, Holland, Gelre en Brabant.

Alleen via de zeven stadspoorten kon men de stad in of uit. Om 21.55 uur luidt (nog altijd) de papklok. Een waarschuwing voor het sluiten van de poorten om 22.00 uur. Na een laatste bord pap is het tijd om naar bed te gaan.

Niet veel later werd ook de aangrenzende nederzetting Lanxmeer ommuurd en vormde een nieuw stadsdeel van het snel groeiende Culemborg. De Lanxmeerpoort, die de oude stad met de 'Nieuwstad' verbond, is sindsdien een 'binnenpoort'.


Monumenten in de buurt van Lanxmeerpoort (Binnenpoort) in Culemborg

Tussen nr 2 en de Binnenpoort pand met verdieping en zadeldak

Binnenpoort 2
Culemborg
Tussen nr 2 en de Binnenpoort een in oorsprong laat-middeleeuws pand met verdieping en zadeldak. Rechts een overkraging. Inrijdeuren in oud ..

Pand met verdieping op rechthoekige plattegrond

Binnenpoort 6
Culemborg
Pand met verdieping uit omstreeks 1600 op rechthoekige plattegrond. Zadeldak, dat aan de voor- en achterzijde wordt afgesloten door trapgeve..

Pand op de hoek van de binnenpoort

Everwijnstraat 27
Culemborg
Laat-middeleeuws pand op de hoek van de Binnenpoort. De gepleisterde voorgevel heeft een deur met omlijsting in sobere 18e eeuwse vormen. Ve..

Huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond

Binnenpoort 2
Culemborg
Laat-middeleeuws huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond. In de gepleisterde voorgevel en in de topge..

Pand ter breedte van vijf vensterassen en met verdieping

Everwijnstraat 25
Culemborg
Breed, mogelijk nog laat-middeleeuws pand ter breedte van vijf vensterassen en met verdieping. De voorgevel draagt een kroonlijst met gesned..

Kaart & Routeplanner


Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven