Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Synagoge in Culemborg

Kerkelijk Gebouw

Jodenkerkstraat 5
4101CW Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 1867-'68
Architect: J.Sillevis


Beschrijving van Synagoge

Synagoge daterend uit 1867-'68 ontworpen door architect J.Sillevis in neogotische stijl. Vier traveeën diep pand onder zadeldak, gedekt met pannen; per travee een (vernieuwd) spitsboogvenster. In de achtergevel, ter weerszijden van de uitbouw voor de Arke een oorspronkelijk gietijzeren spitsboogvenster. In de voorgevel omlijsting van spitsboogvensters en deur, opklimmend boogfries langs geveltop en bekleding van hoekpijlers en pinakel in de top met hogels uitgevoerd in stucwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11548
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De synagoge te Culemborg.

De synagoge van Culemborg is een voormalige synagoge en doet tegenwoordig dienst als nederlands-gereformeerde kerk. Het gebouw ligt aan de Jodenkerkstraat in Culemborg en is een rijksmonument.[1]

Geschiedenis

De synagoge is 1867 voor negenduizend gulden in gebouwd en werd in juli 1868 ingewijd. Daarvoor had er al een synagoge gestaan die vanaf 1790 in gebruik is geweest. De synagoge is zoals gebruikelijk bij synagoges gericht op het oosten richting Jeruzalem. Langs de boog om de ingang staat de Hebreeuwse tekst:
כִּי בֵיתִי בֵּית תְּפִלָּה יִקָּרֵא לְכָל הָעַמִּים (Jesaja 56:7) met de volgende betekenis: Want mijn huis zal een gebedshuis genoemd worden voor alle volken.

Aantal joodse inwoners in Culemborg

Het ledental van de joodse gemeenschap in Culemborg daalde vanaf de bouw van de synagoge tot aan de Tweede Wereldoorlog sterk. Desalniettemin is de synagoge tot aan de Tweede Wereldoorlog in gebruik geweest .

  • In 1770 48 leden.
  • In 1809 98 leden.
  • In 1840 148 leden.
  • In 1869 230 leden.
  • In 1899 167 leden.
  • In 1930 66 leden.

Tijdens en na de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Duitse bezetter de synagoge als stal gebruikt. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er slechts veertien Culemborgse joden teruggekeerd. De overige joden waren omgekomen in de Holocaust. Als gevolg hiervan is in 1947 de joodse gemeente van Culemborg bij de Utrechtse joodse gemeente gevoegd. Op 15 december 1949 is de synagoge verkocht, nadat er eerst nog een meubelfabriek in was gevestigd. Wat er met het oorspronkelijke interieur van de synagoge is gebeurd is onbekend. Op 1 juni 1950 werd de voormalige synagoge ingewijd tot een gereformeerde kerk. Ds. J. Kok was de eerste predikant en gebruikte de tekst rondom de deur van Jesaja bij de inwijding. Het gebouw is in 1983 geheel gerestaureerd.[2] Voor het hek van de synagoge is een herinneringstegel aan de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen joden opgenomen in de bestrating.


Monumenten in de buurt van Synagoge in Culemborg

Pand met verdieping op rechthoekige plattegrond

Binnenpoort 6
Culemborg
Pand met verdieping uit omstreeks 1600 op rechthoekige plattegrond. Zadeldak, dat aan de voor- en achterzijde wordt afgesloten door trapgeve..

Tussen nr 2 en de Binnenpoort pand met verdieping en zadeldak

Binnenpoort 2
Culemborg
Tussen nr 2 en de Binnenpoort een in oorsprong laat-middeleeuws pand met verdieping en zadeldak. Rechts een overkraging. Inrijdeuren in oud ..

Lanxmeerpoort (Binnenpoort)

Binnenpoort 1
Culemborg
14e eeuwse, bakstenen poorttoren met als enige versiering een uitkraging op drie bogen aan de zuidzijde. verhoogd in 1557 met een geleding i..

Oud-Katholieke Parochie van de H.H. Barbara en Antonius

Varkensmarkt 18
Culemborg
Oud Katholieke Kerk. Eenvoudige, bakstenen zaalkerk, gebouwd in 1836. Deuromlijsting met Empire-consoles. De inventaris omvat ondermeer: een..

Huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond

Binnenpoort 2
Culemborg
Laat-middeleeuws huis met verdieping en hoog zadeldak met links topgevel op gerende plattegrond. In de gepleisterde voorgevel en in de topge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)