Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak in Culemborg

Woonhuis

Grote Kerkstraat 17
4101CB Culemborg
Gelderland

Bouwjaar: 16e of 17e eeuw


Beschrijving van Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak

Gepleisterd HERENHUIS met verdieping en omlopend schilddak. Het pand, dat in oorsprong 16e of 17e eeuws is, heeft in de eerste helft der 19e eeuw kroonlijsten, zesruits-Empireramen en een deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel gekregen. In het schilddak, dat aan de zuidzijde door een puntgevel wordt afgesloten, twee dakkapellen met gemetselde zijwanden en hoofdgestellen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11541
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak in Culemborg

Poort

Ridderstraat 202
Culemborg
Inleiding POORT, gebouwd ca. 1860-1870 in een neoclassicistische stijl. De poort is als een klassieke triomfboog van drie rondboogvormige d..

Grote of Sint-Barbarakerk

Grote Kerkstraat 4
Culemborg
Grote of St.Barbarakerk (Ned.Herv.) In sobere vormen uitgevoerde bakstenen kruisbasiliek, waarvan het schip waarschijnlijk in het tweede kwa..

Restant stadsmuur

Ridderstraat 196
Culemborg
De restanten van de 14e eeuwse stadsmuur aan de oostzijde van de stad, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde.

Restant stadsmuur

Ridderstraat 194
Culemborg
De restanten van de 14e eeuwse stadsmuur aan de oostzijde van de stad, van belang uit oogpunt van krijgshistorische waarde.

Pand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat tussen trapgevels

Grote Kerkstraat 11
Culemborg
Pand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat tussen trapgevels, waarvan slechts de oostelijke nog intact is. De gevel is met na..

Kaart & Routeplanner

Route naar Gepleisterd herenhuis met verdieping en omlopend schilddak in Culemborg