Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Katshaar De Katshaar in Coevorden

Militair Object

Schansweg
7740AA Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1797


Beschrijving van Katshaar De Katshaar

Werken op de Katshaar, op de plaats van de v.m. Katshaarschans (XVIIa) bestaande uit in 1961 gerestaureerde vierkante redoute (50 x 50), met voorgelegen getenailleerd retranchement a cheval op de weg Dalerveen naar Vlieghuis, aangelegd in 1797. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11509
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Schans De Katshaar, ook wel de Katshaarschans genoemd, is een militaire versterking van opgeworpen aarde in Coevorden en is aangemerkt als rijksmonument.

Kenmerken

De in 1672 aangelegde[1] schans is voor het eerst ingetekend op een kaart uit 1681 en heeft nooit een rol van enige betekenis gespeeld. De schans fungeerde vooral als controlepost voor het grensverkeer.

Aan het eind van de 17e eeuw werd een redoute aangelegd met zijden van 50 meter. Dit was een direct gevolg van een dreigende inval van de Bisschop van Münster, ook bekend onder de bijnaam Bommen Berend.

Aan het einde van de 18e eeuw werd het retranchement toegevoegd.

De schans wordt omgeven door een heidegebied dat in 1961 door Stichting Het Drentse Landschap is aangekocht. Door de constructie van aarde is regelmatige restauratie een noodzaak. In 1962 en 1986 is De Katshaar gerestaureerd.

Trivia

  • De toevoeging 'haar' betekent: hoge rug in het landschap begroeid met grassen en struikgewas.[2]
De schans op een oude kaart uit de Gemeente Atlas van Jacob Kuyper (1865-1875).

Monumenten in de buurt van Katshaar De Katshaar in Coevorden

Anholt

Vlieghuis Europaweg 30
Coevorden
Tweede helft 19e eeuws boerderijcomplex, bestaande uit hoofdgebouw, schuur en bakspiker. Op plint van Bentheimer zandsteen rustend, uit baks..

Vakwerkschuur

Vlieghuis Europaweg 42
Coevorden
Schuur bestaande uit met baksteen gevulde vakwerkconstructie, brede houten delen en stro-bekleding en gedekt door een rieten wolfdak tegen m..

Hallenhuisboerderij

Vlieghuis Europaweg 46
Coevorden
Inleiding BOERDERIJ gebouwd in 1875 in opdracht van Roelof ten Vlieghuis en Geesje ten Vlieghuis geboren Bruna (zie de gevelsteen in de ach..

Hallenhuisboerderij, bijschuur

Vlieghuis Europaweg 46
Coevorden
Inleiding BIJSCHUUR gebouwd rond 1910 in een ambachtelijk traditionele stijl. Omschrijving. De breed opgezette bijschuur heeft een bakste..

Hallenhuisboerderij, varkensschuur met stookhut

Vlieghuis Europaweg 46
Coevorden
Inleiding VARKENSSCHUUR annex STOOKHUT gebouwd rond 1900 en haaks gelegen naast de zuidelijke zijgevel van de boerderij. Omschrijving. De..

Kaart & Routeplanner