Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Pastorie in Chaam

Kerkelijk Gebouw

Gilzeweg 2
4861AT Chaam (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: ca. 1840
Architect: vermoedelijk P. Huysers


Beschrijving van R.K. Pastorie

R.K. Pastorie. Neoklassicistisch huis waarvan de middenrisaliet geleed door vier dorische halfzuilen. Omstreeks 1840, vermoedelijk naar ontwerp van P. Huysers. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11480
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Pieter Huyser Huis in 2004

Het Pieter Huysers Huis is een neoclassicistisch gebouw uit 1822, gelegen in het centrum van Chaam in de Nederlandse provincie Noord-Brabant.

Het is gebouwd als landhuis en is een ontwerp van de toen gerenommeerde architect Pieter Huijsers (1781-1848), die zijn sporen duidelijk heeft achtergelaten in Zuid-Nederland. Hij is onder andere verantwoordelijk voor het ontwerp van de raadhuizen van Steenbergen en Zundert en de Nieuwe Kerk in Zierikzee.

Het Pieter Huysers Huis is in 1822-1824 als landhuis te Chaam gebouwd in opdracht van Pieter Adriaan en Pieter Jan Huysers. De kosten van de bouw waren destijds ƒ 5678,90. Inclusief de grond, circa 1 hectare in die tijd, was de totale som circa ƒ 7000. Vanaf 1824 werd het landhuis door de gebroeders Huysers bewoond samen met de huishoudster Isabella Maria van Houten. Verder had men een knecht-tuinman-koetsier, Martijn Aertsen uit Eethen en een dienstmeisje, Elisabeth de Graaf uit Alphen. Op 6 juli 1835 stierf Pieter Adriaan na een lang ziekbed, nog net geen 50 jaar oud.

In 1836 gaf de jongste broer opdracht aan notaris Willem Karel van Breda, gevestigd te Chaam, om het landhuis inclusief ondergrond openbaar te verkopen. Dit bleek echter geen succes, want op de zittingsdagen kwam de notaris niet hoger dan 2300 gulden, dat nota bene was ingezet door neef Casper Bekkers. Later is het onderhands verkocht aan de weduwe van P.F. Esmault, Maria Verhoeven. Zij verkocht het weer door aan Johannes Wijnants en deze verkocht het op 1 augustus 1839 aan de RK Kerk, die vertegenwoordigd werd door pastoor Petrus van der Heyden. De kerk betaalde 4000 gulden. Daarna deed het ruim 150 jaar dienst als pastorie.

R.K. Pastorie anno 1860

Het markante pand is in 1991 door het kerkbestuur verkocht aan Pieter Geerts en wordt sindsdien als kantoor gebruikt. Sinds augustus 2010 wordt het pand verhuurd aan schoonheidssalon Résidence de Beauté. Het pand is een Rijksmonument. In de tuin staat een zuilvormige Zilveresdoorn, Acer saccharinum 'Fastigiata' (medio 1850) welke is opgenomen in het landelijke register van monumentale bomen.Op 10 oktober 2009 is door dhr. Leo Goudzwaard met behulp van een Suunto Clinometer (hoogtemeter) de hoogte gemeten. Deze is 36,5 meter en is hiermee de hoogste Zilver Esdoorn in Nederland. De omtrek is 538 cm.Monumenten in de buurt van R.K. Pastorie in Chaam

Nederlands Hervormde pastorie

Dorpsstraat 7
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. De Nederlandse Hervormde PASTORIE is in 1876 gebouwd in eenvoudige Eclectische stijl nabij de uit de middeleeuwen daterende herv..

Ledevaertkerk

Dorpsstraat 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
N.H. Kerk, 16e eeuwse gotische kruiskerk, na de verwoesting van de toren en het westelijk deel van het schip in 1944 bestaande uit koor, dwa..

Raadhuis

Raadhuisplein 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Het RAADHUIS van de voormalige gemeente Chaam is in 1940 ontworpen en in 1941 gebouwd in Traditionalistische stijl naar ontwerp ..

Boswachterswoning

Gilzeweg 59
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. De voormalige DIENSTWONING voor een boswachter is gebouwd in Rationalistische Neo-Gotische vormen en inwendig verbouwd te behoev..

Boerderij van het langgeveltype in Ambachtelijk-Traditionele

Woeststraat 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. In 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, oorspronkelijk een dubbel woonhuis. Het ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)