Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ledevaertkerk in Chaam

Kerkelijk Gebouw

Dorpsstraat 1
4861AA Chaam (gemeente Alphen Chaam)
Noord Brabant

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Ledevaertkerk

N.H. Kerk, 16e eeuwse gotische kruiskerk, na de verwoesting van de toren en het westelijk deel van het schip in 1944 bestaande uit koor, dwarspand en een travee van het schip. Spitsbogige houten tongewelf. 17e eeuwse eiken kansel met koperen lessenaar, 18e eeuwse koperen doopvont. Gerestaureerd in 1950. Eenklaviers orgel in 1896 gemaakt door G. van Druten, in 1963 gerestaureerd door Flentrop Orgelbouw. Eikenhouten klokkenstoel, 16de eeuw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11479
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ledevaertkerk

De Ledevaertkerk is een protestantse kerk in het oude centrum van Chaam in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het bouwwerk werd in 1971 aangewezen als rijksmonument.[1]

De kerk werd in de 15e en de 16e eeuw gebouwd, op de plaats van een oudere kapel. Het is een gotische kruiskerk. De kerk was destijds gewijd aan Sint-Antonius Abt. Na de reformatie werd de kerk door de protestanten overgenomen, hoewel zij alleen het koor en het transept voor hun diensten gebruikten. De huidige preekstoel werd in 1648 geplaatst. In 1815 kreeg de kerk een orgel.

Op 28 oktober 1944 trok de Duitse bezetter zich terug uit Chaam en blies daarbij de kerktorens en de molen van het dorp op. Dit lot trof ook de Ledevaertkerk, waarbij de toren boven op het schip viel. Alleen het transept en koor bleven gespaard. Na de oorlog werd de kerk gedeeltelijk gerestaureerd, waarbij één travee van het schip, het koor en het transept werden hersteld. Wegens geldgebrek kon de toren niet worden herbouwd.

De uit 1392 stammende luidklok heeft de verwoesting van de toren overleefd. Op de klok staat het randschrift "Ledevaert is miine naeme, miin luut si gode bequame: M:CCC:XCII" (Leonard is mijn naam, moge mijn geluid god welgevallig zijn: 1392). De naam Ledevaert op de klok werd in de jaren 1990 na een restauratie ook aan de kerk gegeven. Uit onderzoek in 2001 bleek echter dat hier oorspronkelijk Ledenaert had moeten staan. Bij het gieten van de mal was de letter N omgevallen. Ledenaert was de oud-Nederlandse naam voor de heilige Leonardus, die in de 15e eeuw in Brabant werd vereerd. Het kerkbestuur heeft besloten de gegeven naam voor de kerk te handhaven.

Naast de 17e-eeuwse eiken preekstoel staat er nog een koperen doopvont uit de 18e eeuw in de kerk.

Referenties

Externe link


Monumenten in de buurt van Ledevaertkerk in Chaam

Nederlands Hervormde pastorie

Dorpsstraat 7
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. De Nederlandse Hervormde PASTORIE is in 1876 gebouwd in eenvoudige Eclectische stijl nabij de uit de middeleeuwen daterende herv..

Raadhuis

Raadhuisplein 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. Het RAADHUIS van de voormalige gemeente Chaam is in 1940 ontworpen en in 1941 gebouwd in Traditionalistische stijl naar ontwerp ..

R.K. Pastorie

Gilzeweg 2
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
R.K. Pastorie. Neoklassicistisch huis waarvan de middenrisaliet geleed door vier dorische halfzuilen. Omstreeks 1840, vermoedelijk naar ontw..

Boswachterswoning

Gilzeweg 59
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. De voormalige DIENSTWONING voor een boswachter is gebouwd in Rationalistische Neo-Gotische vormen en inwendig verbouwd te behoev..

Boerderij van het langgeveltype in Ambachtelijk-Traditionele

Woeststraat 1
Chaam (Gemeente Alphen Chaam)
Inleiding. In 1847 in Ambachtelijk-Traditionele vormen gebouwde BOERDERIJ van het langgeveltype, oorspronkelijk een dubbel woonhuis. Het ge..

Kaart & Routeplanner