Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dievenhuisje: gevangenis van Slot Capelle in Capelle aan den IJssel

Gebouw

Nieuwe Laan 11
2902BW Capelle aan den IJssel
Zuid Holland

Bouwjaar: 16e eeuw (steenformaat)


Beschrijving van Dievenhuisje: gevangenis van Slot Capelle

Gevangenis van het v.m.Slot. Een blijkens het steenformaat in de 16e eeuw gebouwd rechthoekig bouwwerk onder een zadeldak tussen met rollagen afgedekte puntgevels. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11476
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Slot Capelle
Atlas Schoemaker-ZUIDHOLLAND-DEEL3-1912-Zuid-Holland, Capelle aan de IJssel (cropped).jpeg
Locatie Capelle aan den IJssel, Nederland
Algemeen
Kasteeltype Sierslot
Bouwmateriaal steen o.a.
Huidige functie bestaat niet meer
Gebouwd in Ca. 1340
Gebouwd door Dirc Traveys
Bijzonderheden verkeerde in 1798 in vervallen staat.
Johan van der Veeken, stichter van het tweede slot Capelle.
Dief- en Duifhuisje, het enige restant van het vroegere slot.

Slot Capelle of Kasteel Capelle was een stenen versterking die in Capelle aan den IJssel stond. Het slot werd in 1798 in vervallen staat afgebroken, de enige restanten zijn de slotgrachten en het zogenoemde gevangenen- of diefhuis, deze zijn te vinden aan de kruising van de Slotlaan, Slotplein en Merellaan. In de korte omtrek is ook het metrostation Slotlaan te vinden.

Geschiedenis

Vóór 1300 waren er al een zevental vestingwerken gesticht op het zogenoemde oude plaats, maar allen door overstromingen vergaan (het gaat hier mogelijk om palissaden versterkingen). De eerst genoemde stichter van een vesting of sterkte zou Dirc Traveys zijn geweest. Het slot in zijn eerste hoedanigheid (het zou hier gaan om een stenen sterkte) zou in 1340 voor het eerst zijn beschreven in documenten, maar haar bestaan zou zeer kort zijn geweest door de Hoekse en Kabeljauwse twisten en in 1352 verwoest zijn.

In de 16e eeuw werd een nieuw slot gebouwd op dezelfde plek waar een dubbele slotgracht bij werd gegraven. Ook dit slot viel enigszins in verval door gebrek aan onderhoud tot de rijke koopman Johan van der Veeken het slot kocht en het opknapte en uitbreidde in 1612. De grote zaal in het slot liet hij ombouwen tot katholieke kapel. Andere bronnen beweren dat hij vorig kasteel tot de grond afbrak en opnieuw, naar zijn eigen wensen opbouwde. Na het overlijden van Van der Veeken in 1616, verviel het slot in handen van diversen heren uit het regenten geslacht van Rotterdam. Rond 1734 verkreeg Aegidis Groeninx het slot in handen, nadat het bezit was geweest van het geslacht Groenhout. In 1798 was het slot te vervallen waarna werd besloten tot het afbreken van het bouwwerk.

Gevangene of diefhuis

Het gevangenenhuis is het enige dat herinnert aan het voormalige slot. Uit welk jaar het huis stamt is nog onbekend en of er daadwerkelijk gevangenen in verbleven is ook onzeker te noemen. Tegenwoordig draagt het de naam Dief- en Duifhuisje en wordt het ook wel het kleinste museum van Nederland genoemd, omdat er met regelmaat exposities worden vertoond. Het gebouw is vier bij vijf meter groot.

Referenties


Monumenten in de buurt van Dievenhuisje: gevangenis van Slot Capelle in Capelle aan den IJssel

Dwarshuizen onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoeppalen met stangen. Getande deurkalve ..

Raadhuisstraat 7
Capelle aan den IJssel
Dwarshuizen uit het begin der 19e eeuw onder pannen schilddak. Deuren in omlijsting door pilasters en hoofdgestel. Vensters met luiken. Stoe..

't Oude Raadhuis/Oude Regthuys

Dorpsstraat 3
Capelle aan den IJssel
Op de hoek van de Raadhuisstraat gelegen deftig herenhuis, tweede kwart 19e eeuw, met verdieping. In baksteen gebosseerde middenrisaliet, ha..

Woonhuis scheepswerf

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding WOONHUIS onderdeel van scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk, gebouwd in opdracht van de heer Otto als directeursw..

Houten loods

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding Houten LOODS, onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk en gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. De..

Houten loods met woonhuis

IJsseldijk 332
Krimpen aan den IJssel
Inleiding Houten LOODS uit het einde van de 19e eeuw onderdeel van het scheepswerfcomplex Van Duijvendijk aan de IJsseldijk. De loods ligt..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)