Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Engelrode in Zoelmond

Boerderij

Kochpad 17
4111LD Zoelmond (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Engelrode

Rechthoekig huis (XIX A) met dwars schilddak, waarin twee dakkapellen met vleugelstukken. Deuromlijsting van pilasters en hoofdgestel; Empireramen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11458
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Engelrode
5
Recensie door: ()
Als klein kind heb ik vaak op Engelrode gelogeerd. Mijn oom Jan en Tante Teun woonde er. Met hun kinderen Koen, Marietje, Corrie , Marius en Dicky. Mijn neven en nichten. Ik heb er de kleine dieren gevoerd, aardbeien en bonen geplukt, meegeholpen met koeien verkampen, de tuin aanharken, walnoten rapen, appels rapen, het opmaken der bedden en aanzwabberen van de vloeren in de slaapkamers was een taak voor de vrouwen. Evenals het klaarmaken van de lunch. Mijn nichten hadden een hele zolder tot hun speeldomein. Ik heb er goede herinneringen aan. Ik leerde zo spelenderwijs het leven op een boerderij en waar de melk vandaan kwam,hoe de appels groeiden en wat als niet meer. Ik ben blij dat ik dit zo heb mogen mee maken. Met hartelijke groeten van Jeanine Haarbrink
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Engelrode
Huis in 1999
Huis in 1999
Locatie Zoelmond, Vlag van Nederland Nederland
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Eigenaar Broers Van Wely
Huidige functie Privébewoning
Gebouwd in Circa 1470
Herbouwd in Eerste helft 19e eeuw

Engelrode was een kasteel en is een landhuis in Zoelmond, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het was ook bekend onder de namen Den Toorn, Engelrade, Engenrade en Engenrode.

Geschiedenis

De oudst bekende geschriften over Engelrode dateren van 147 toen Gijsbert van Buren Ottensoon het huis en hofstede "Engelroede" in leen ontving van de hertog van Gelre. Hoe het er toen uitzag, is onduidelijk: de eerst bekende afbeeldingen zijn uit de 18e eeuw. Toen was het eigendom van leden van de familie Van Leeuwen. In 1714 verkocht een zoon en erfgenaam van Clasina van Leeuwen het huis aan Elisabeth van Brummelen, weduwe van Dirc van Rijnberk. Pas in 1981 verkochten nazaten Van Rijnberk het huis opnieuw, nu aan twee broers Van Wely die al sinds 1948 pachters waren van de Van Rijnberks en het nog steeds bezitten.

Het huidige landhuis dateert uit de eerste helft van de 19e eeuw.


Monumenten in de buurt van Engelrode in Zoelmond

Stenen schuur

Kochpad 17
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving Stenen SCHUUR uit de 19de eeuw met middenlangsdeel. De schuur heeft een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door een wol..

Houten schuur

Kochpad 17
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving Houten SCHUUR uit ca. 1900 met koeienstal en hooizolder. De schuur heeft een rechthoekig grondplan en wordt afgesloten door ee..

Het Klooster

Haardijk 3
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving Blokvormige VILLA "Het Klooster" van twee bouwlagen en zolder op rechthoekig grondplan. Het pand heeft twee kleine uitbouwen: ..

Garage

Haardijk 3
Zoelmond (Gemeente Buren)
Omschrijving De vrijstaande GARAGE heeft een rechthoekig grondplan, in kruisverband gemetselde gevels met siermetselwerk en een zadeldak me..

Schuur met gepleisterde voorgevel

Groeneweg 7A
Zoelmond (Gemeente Buren)
Schuur met gepleisterde voorgevel, waarin ankers: 1756. Met pannen gedekt afgewolfd dak.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)