Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige pastorie der hervormde kerk in Zoelmond

Woonhuis

Dorpsstraat 2
4111KS Zoelmond (gemeente Buren)
Gelderland

Bouwjaar: waarschijnlijk 18e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Voormalige pastorie der hervormde kerk

Voormalige pastorie der Hervormde Kerk; in oorsprong waarschijnlijk 18e eeuws pand zonder verdieping onder zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen en met symmetrisch ingedeelde 5 travee├źn brede voorgevel; in de 19e eeuw is het voorste gedeelte met 2 traveeen verlengd, voorzien van een verdieping en van een met blauwe Hollandse pannen gedekt schilddak met hoekschoorstenen. De voorgevel is gepleisterd (wit en zwarte plint), is afgesloten met kroonlijst en goot op klossen, heeft 13 vensters met 6-ruits schuiframen en een deur met gietijzeren deurrooster, gedeeld bovenlicht en omlijsting bestaande uit pilasters op hardstenen neuten en afgedekt met kroonlijst; in de kap twee dakkapellen met 4-ruits schuiframen en gesneden wangen. De linker zijgevel is een blinde gevel in schoonwerk afgesloten met eenvoudige kroonlijst en goot op klossen en met gepleisterde plint. De rechter zijgevel met sprong is witgeverfd met zwarte plint en heeft twee 4-ruits schuiframen. De gepleisterde achtergevel (wit met zwarte plint) heeft een kelderlicht met diefijzers, twee vensters met 9-ruits schuiframen en luiken, een deur met gedeeld bovenlicht en een stoep van drie treden, een kelderluik en -deur en een 4-ruits raam. Aan de voorzijde is de tuin omsloten door een eenvoudig smeedijzeren hek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11454
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voormalige pastorie der hervormde kerk in Zoelmond

Nederlands hervormde kerk

Plein 1
Zoelmond (Gemeente Buren)
Ned. Herv. Kerk (St. Jan Evangelist). Mooie, laat-gotische toren van drie bakstenen geledingen met ingesnoerde naaldspits. Sobere nissenarch..

Herenhuis met hek en koetshuis met aangebouwde schuur

Plein 18
Zoelmond (Gemeente Buren)
Inleiding HERENHUIS met HEK en KOETSHUIS uit 1908 met aangebouwde 19de eeuwse SCHUUR. De eerste steen van het woonhuis is op 30 juni 1908 g..

Twee gekoppelde schuurbergen

Plein 7
Zoelmond (Gemeente Buren)
Inleiding Twee gekoppelde SCHUURBERGEN uit de tweede helft van de 19de eeuw. Het object bevindt zich op het erf van boerderij De Werff, en ..

Schuur met gepleisterde voorgevel

Groeneweg 7A
Zoelmond (Gemeente Buren)
Schuur met gepleisterde voorgevel, waarin ankers: 1756. Met pannen gedekt afgewolfd dak.

Dorpshof

Hoogeinde 2
Zoelmond (Gemeente Buren)
"Dorpshof". Ten zuiden van de kerk ongeveer vierkant huis van parterre en verdieping met schilddak, blijkens steentje uit 1868 en geheel gaa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)