Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Weeshuis in Buren

Gebouw

Weeshuiswal 9
4116BR Buren
Gelderland

Bouwjaar: 1612


Beschrijving van Weeshuis

Weeshuis. Langgerekt, rechthoekig gebouw met een verdieping en een hoog schilddak, bekroond door houten, zeshoekig torentje van twee verdiepingen. Het weeshuis werd gesticht in 1612 door Maria, gravin van Hohenlohe-Langenburg, dochter van Prins Willem I en Anna van Egmond van Buren en voltooid omstreeks 1618. Het interieur geheel gewijzigd in 1856 en 1916. Het in renaissancevormen opgetrokken bouwwerk bezit vensters met natuurstenen kruiskozijnen en onderluikjes, in de begane grond bekroond door eenvoudige, segmentvormige natuurstenen boogvelden. Sierankers. Kroonlijst op gesneden, houten consoles. De ingang wordt geflankeerd door Ionische zuiltjes en bekroond door een plaat met opschrift en driehoekig fronton. Langs de Weeshuiswal een lage zijvleugel met twee trapgevels, in 1926 in dezelfde stijl verlengd. In de ommuring van de voortuin een rijk behandelde renaissancepoort met gebosseerde pilasters, een gebosseerde boogomlijsting met maskerkop in de sluitsteen en gebeeldhouwd fronton, geflankeerd en bekroond door allegorische beelden van Fides, Spes en Caritas. Inwendig in de benedenhal en de benedenvertrekken moerbalken op sleutelstukken, waarop het geschilderde stadswapen. In het torentje een luidklok uit 1717, gegoten te Amsterdam. Ommuring van de tuin van het weeshuis: Het terrein van het Weeshuis wordt aan de rechterzijde begrensd door de Weeshuiswal en aan de linkerzijde door de Nachtegaalstraat. De ommuring is in verschillende gedeelten te onderscheiden. Het voor de voorgevel gelegen deel van de tuin is aan de rechterzijde afgezet met een laat-17e/vroeg-18e eeuwse muur. De muur is versterkt door een vijftal gepleisterde pilasters, die aan de straatzijde zijn voorzien van een casement. De tussen de pilasters gelegen vlakken zijn aan de straatzijde gepleisterd en hebben een casement, dat is ingevuld met metselwerk. De pilasters hebben een basement en een zware bekroning, voorzien van omlopende geprofileerde lijsten en een diamantkop. Aan de achterzijde van het gebouw bevindt zich langs de Weeshuiswal een muur, die aansluit op de genoemde uitbreiding van 1926 en waarschijnlijk uit dezelfde tijd dateert. De met lisenen versterkte muur wordt afgedekt door een ezelsrug. Het achterste gedeelte van de tuin aan de rechterzijde (langs de Weeshuiswal) en de gehele linkerzijde (langs de Nachtegaalstraat) zijn afgezet met een muur, die in de 17e of 18e eeuw is opgemetseld uit secundair verwerkt bakstenen, deels van groot formaat. De gedeeltelijk bepleisterde muur wordt versterkt door steunberen en lisenen en wordt bekroond door een ezelsrug. Waardering De ommuring van de tuin is - in samenhang met het weeshuis - van cultuurhistorisch belang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11388
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Koninklijk Weeshuis (Buren)
Voorgevel
Voorgevel
Locatie Weeshuiswal 9
Huidig gebruik Marechausseemuseum
Start bouw 1613
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 11388
Afbeeldingen
Zijgevel
Zijgevel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het Koninklijk weeshuis in Buren is in 1613 gesticht door prinses Maria van Nassau, dochter van prins Willem van Oranje en Anna van Egmont, gravin van Buren. Zij stelde hiervoor goederen en fondsen beschikbaar ter waarde van tweeëndertigduizend gulden. Op de toegangspoort van het museum staat: Maria van Nassau; geboren princesse van Oranje, Gravinne Douariere van Hohenlohe, heeft dit weeshuis gefundeerd anno 1613.[1][2]

Tot 1952 deed het gebouw dienst als weeshuis voor protestante kinderen uit het graafschap Buren, Leerdam, de baronie van Acquoy en IJsselstein. Daarna werden er tot 1971 voogdijkinderen opgevangen. Sinds 1972 is het Museum der Koninklijke Marechaussee er gevestigd.

Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van het weeshuis onthulde Prinses Beatrix in november 2013 een beeldje van Lia Krol.[3]

Externe link


Monumenten in de buurt van Weeshuis in Buren

Pand met verdieping en zadeldak

Weeshuiswal 8
Buren
Pand met verdieping en zadeldak, waarschijnlijk derde kwart 19e eeuw. Links een inrijpoort; deur met pilasteromlijsting. Zes- en vierruitsra..

Wal Keelaff Poort - Tielse Poort met Bagijnepoortje

Wal Keelaff Poort/Tielse Poort
Buren
WAL KEELAFF POORT - TIELSE POORT MET BAGIJNEPOORTJEEnigszins verlaagde ommuring, waarin even ten noorden van de Bagijnepoortje een sprong in..

Woning onder een zadeldak met het buurpand

Weeshuiswal 6
Buren
Woning onder een zadeldak met het buurpand nr. 5. Voorgevel uit het midden der 19e eeuw. Vensters met zes- en vierruitsschuiframen. Deur uit..

Woning onder een zadeldak met het buurpand nr 6

Weeshuiswal 5
Buren
Woning onder een zadeldak met het buurpand nr 6. Voorgevel uit het midden der 19e eeuw. Vensters met zes en vierruitsschuiframen.

Pakhuis met voorgevel getoogde vensters

Weeshuiswal 4
Buren
Pakhuis met in de midden 19e eeuwse voorgevel getoogde vensters. Grote, getoogde inrijpoort. De linker zijgevel vertoont laat-middeleeuws me..

Kaart & Routeplanner