Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woning onder een zadeldak met het buurpand in Buren

Woonhuis

Weeshuiswal 6
4116BR Buren
Gelderland

Bouwjaar: midden 19e eeuw


Beschrijving van Woning onder een zadeldak met het buurpand

Woning onder een zadeldak met het buurpand nr. 5. Voorgevel uit het midden der 19e eeuw. Vensters met zes- en vierruitsschuiframen. Deur uit de bouwtijd, hoofdgestel en levensboom in het bovenlicht. Recht onderkelderd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11386
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Woning onder een zadeldak met het buurpand in Buren

Woning onder een zadeldak met het buurpand nr 6

Weeshuiswal 5
Buren
Woning onder een zadeldak met het buurpand nr 6. Voorgevel uit het midden der 19e eeuw. Vensters met zes en vierruitsschuiframen.

Pand met verdieping en zadeldak

Weeshuiswal 8
Buren
Pand met verdieping en zadeldak, waarschijnlijk derde kwart 19e eeuw. Links een inrijpoort; deur met pilasteromlijsting. Zes- en vierruitsra..

Pakhuis met voorgevel getoogde vensters

Weeshuiswal 4
Buren
Pakhuis met in de midden 19e eeuwse voorgevel getoogde vensters. Grote, getoogde inrijpoort. De linker zijgevel vertoont laat-middeleeuws me..

Weeshuis

Weeshuiswal 9
Buren
Weeshuis. Langgerekt, rechthoekig gebouw met een verdieping en een hoog schilddak, bekroond door houten, zeshoekig torentje van twee verdiep..

Dwarshuis, 16e-eeuws onder zadeldak, dat rechts aansluit tegen een trapgevel met ezelsrugafdekkingen en rookkanaal in de as

Kerkstraat 3
Buren
Dwarshuis, 16e eeuws onder zadeldak, dat rechts aansluit tegen een trapgevel met ezelsrugafdekkingen en rookkanaal in de as. Gerestaureerd.

Kaart & Routeplanner