Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat in Buren

Woonhuis

Rodeheldenstraat 1
4116BA Buren
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw


Beschrijving van Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat

16e eeuws pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat. De gepleisterde voorgevel heeft een eenvoudige deuromlijsting en een bovenlicht met waaiervormig gesneden zwikken, alsmede vensters met zesruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11370
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Pand met verdieping en zadeldak tussen puntgevels, evenwijdig aan de straat in Buren

Gepleisterd pand met verdieping en lijstgevel

Rodeheldenstraat 7
Buren
Gepleisterd pand met verdieping en lijstgevel uit het derde kwart van de 19e eeuw. Deuromlijsting met gesneden consoles, die een hoofdgestel..

Breed pand met verdieping en zadeldak, aan de bergstraatzijde een puntgevel met schoorsteenkanaal in de as en twee oude vensterkozijnen met luiken in ..

Peperstraat 6
Buren
Breed PAND met verdieping en zadeldak, aan de Bergstraatzijde een puntgevel met schoorsteenkanaal in de as en twee oude vensterkozijnen met ..

Pand op de hoek van de rode heldenstraat met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de voorstraat, dat links aansluit tegen een puntgevel

Voorstraat 1
Buren
Pand op de hoek van de Rode Heldenstraat met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de Voorstraat, dat links aansluit tegen een puntgevel. H..

Pand met verdieping en zadeldak tussen topgevels, evenwijdig aan de straat

Voorstraat 3
Buren
Pand met verdieping en zadeldak tussen topgevels, evenwijdig aan de straat. De rechter topgevel heeft trappen. Boven de onderpui en onder de..

Stadspomp

Stadspomp op Markt
Buren
Stadspomp. Bij de toren der Hervormde Kerk een bakstenen pomp met gezwenkte afdekking en aan de vier zijden met rechthoekige spaarvelden, wa..

Kaart & Routeplanner