Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Buren

Gebouw

Markt 1
4116BE Buren
Gelderland

Bouwjaar: 16e eeuw 1500 16e eeuw


Beschrijving van Raadhuis

Stadhuis. In oorsprong 16e eeuws woonhuis aan de Markt op de hoek van de Peperstraat en de Rode Heldenstraat, aangekocht door de stad in 1554 en omstreeks 1610 in renaissancetrant verbouwd, waarna het in 1739-'40 werd gemoderniseerd en een nieuwe voorgevel met bordes, waarop een smeedijzeren hek, een gesneden deuromlijsting in Lodewijk XIV vormen en een kroonlijst met verdiepte panelen met consoles verkreeg. Op het nog 17e eeuwse dak een sierlijk houten torentje met peerbekroning. Inwendig zijn enkele gesneden sleutelstukken uit de 16e en 17e eeuw onder de moerbalken bewaard. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11326
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De voorgevel van het raadhuis.
Museum Buren & Oranje

Het oude raadhuis staat aan de Markt in het Gelderse Buren en is van 1555 tot 1985 in gebruik geweest.

Totstandkoming

Het pand werd op 22 januari 1554 gekocht door burgemeester Griet Wijnen voor 525 zilveren Keysers-guldens, voor de aankoop was het raadhuis namelijk een particulier woonhuis en tot 1608 zag het stadhuis er dan ook uit als een gewoon woonhuis maar de burgemeester en schepenen van Buren gaven Adriaen Frederikszoon de opdracht het pand te verbouwen. Het kreeg toen een trapgevel met op elke trede een stenen beeldje en een bordes van steen met beeldjes op de trapreling. De lantaarn boven op het dak is ook bij deze verbouwing geplaatst.

Latere verbouwingen

In het midden van de 18e eeuw werden veel van de gevels van de huizen in Buren verwijderd en zo werd dus ook de gevel van het stadhuis tussen 1739-40 gemoderniseerd. In 1964 werd het districthuis links van het stadhuis bij het gemeentehuis getrokken.

Verhuizing van het gemeenthuis

Na de gemeentelijke herindeling van '78 werd het pand aan de Markt te klein, het gemeentehuis werd toen naar de Herenstraat verhuist waar een nieuw pand werd gebouwd op de plaats van de oude lagere school en zo kwam er een einde aan 430 jaar geschiedenis. In 1999 is de gemeente weer vergroot door de samenvoeging van de gemeente Buren met de gemeenten Maurik en Lienden, het stadhuis werd toen naar Lienden verplaatst, maar tegenwoordig is het gemeentehuis gevestigd in Maurik

Vandaag de dag

Tegenwoordig is het Museum Buren & Oranje in dit pand gevestigd.

Trivia

Externe links


Monumenten in de buurt van Raadhuis in Buren

Links naast het stadhuis een pand

Markt 1
Buren
Links naast het stadhuis een pand uit de eerste helft 19e eeuw. Bakstenen gevel met houten kroonlijst, waarin het gepolychromeerde en gesned..

Sint-Lambertuskerk

Markt 2
Buren
Ned.Herv.Kerk (St.Lambertus). In oorsprong eenbeukige kapel uit het derde kwart van de 14e eeuw, in 1395 tot parochiekerk verheven en waarsc..

Kerktoren Sint-Lambertuskerk

Markt 2
Buren
Toren van de Ned. Herv. Kerk. De toren bestaat uit een kort na 1395 gebouwd, vierkant benedendeel van baksteen, verlevendigd door eenvoudige..

Stadswaag

Markt 2
Buren
Stadswaag. Tegen de westgevel van de noorderzijbeuk der Hervormde Kerk, naast de toren een eenvoudig waaggebouwtje, bestaande uit een vroeg ..

Gepleisterd huis met verdieping

Herenstraat 2
Buren
Gepleisterd huis met verdieping, in oorsprong 16e of 17e eeuws, op de hoek van de Markt. Het pand heeft een zadeldak en in de puntgevel aan ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)