Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Dorpskerk in Bunnik

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 2
3981EM Bunnik
Utrecht

Bouwjaar: 13 e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Oude Dorpskerk

NED. HERV. KERK. Gepleisterde eenbeukige KERK met laat romaanse TOREN. Tweeklaviers orgel, in 1912 gemaakt door de firma J. de Koff. In 1968 door dezelfde firma gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11274
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Oude Dorpskerk
5
Recensie door: ()
De kerk is vanbinnen geheel gerestaureerd en geschkt gemaakt voor divers gebruik. Hans Vink Meubelmaker & Interieurbouw heeft het nieuw liturgisch meubiliar gemaakt.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Dorpskerk
Dorpskerk met 13e-eeuwse Romaanse toren
Dorpskerk met 13e-eeuwse Romaanse toren
Plaats Bunnik
Denominatie Nederlands Hervormd
Gebouwd in 12e of 13e eeuw
Restauratie(s) 1955
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  11274
Interieur
Orgel fa. De Koff te Utrecht uit 1912
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Dorpskerk is een Nederlands Hervormde Kerk in de Nederlandse plaats Bunnik.[1][2]

Geschiedenis

De Oude Dorpskerk aan het Kerkpad 2 dateert uit de 12e of 13e eeuw, en is een van de eerste bakstenen kerken van Nederland waarvan de toren het oudste deel van de kerk vormt. In 1566 is de kerk uitgebreid met een nieuw koor, wat buiten duidelijk zichtbaar is aan de pleisterlaag die niet doorloopt. De kerk was gewijd aan Sint Anthonis. Bij de kerk bevindt zich een kerkhof dat nooit is geruimd.[3]

De kerk bezit een orgel, dat is gebouwd door de fa. De Koff uit Utrecht en dat dateert uit 1912. Er heeft eerst een orgel uit 1828 gehangen, waarvan enkel nog de kast over is, die weer gebruikt is voor het huidige orgel.[4] In de loop van de eeuwen is er het nodige aan de kerk verbouwd. Zo ook aan de toren, waarvan het bovenste deel zo beschadigd was dat die gerestaureerd moest worden.[5][6]In 2013 was de restauratie voltooid.

Trivia

In 1825 werd aan de Schoudermantel een parochiekerk gebouwd met een nieuw kerkhof voor katholieken. Van die kerk en het kerkhof is niets meer over; er bevindt zich thans een koelhuis op die plek.[7]

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Oude Dorpskerk in Bunnik

Bepleisterde boerderij, onder pannen wolfdak, afgeknotte topgevel aan de voorzijde. Achter het woongedeelte een gepleisterd dwarshuis onder pannen zad ..

Kerkpad 3
Bunnik
Bepleisterde BOERDERIJ, waarschijnlijk 17e eeuw, onder pannen wolfdak, afgeknotte topgevel aan de voorzijde. 19e eeuwse vensters met zesruit..

Voormalige raadhuis van de gemeente Bunnik

Dorpsstraat 2
Bunnik
Inleiding Het voormalige raadhuis van de gemeente Bunnik is in 1897 gebouwd naar ontwerp van de architect E.G. Wentink. In het raadshuis wa..

Gepleisterde boerderij, met lage verdieping en links een opkamer. Vensters met luiken; pannen schilddak, dat links aansluit tegen een puntgevel. Stal ..

Dorpsstraat 1
Bunnik
Gepleisterde BOERDERIJ, in jaartalankers gedateerd 1674, met lage verdieping en links een opkamer. Vensters met luiken; pannen schilddak, da..

R.K. Barbarakerk

Stationsweg 36
Bunnik
Inleiding De roomskatholieke Barbarakerk is gebouwd tussen 1939-1940 in Delftse Schoolstijl. Het ontwerp is van de Maastrichtse architect A..

Cammingha, hoog huis met aan de noordzijde een topgevel. Inwendig gaaf bewaard

Camminghalaan 34
Bunnik
CAMMINGHA, hoog, waarschijnlijk XVII HUIS met aan de noordzijde een topgevel. Inwendig gaaf bewaard.

Kaart & Routeplanner

Route naar Oude Dorpskerk in Bunnik