Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Dorpskerk in Bunnik

Kerkelijk Gebouw

Kerkpad 2
3981EM Bunnik
Utrecht

Bouwjaar: 13 e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Oude Dorpskerk

NED. HERV. KERK. Gepleisterde eenbeukige KERK met laat romaanse TOREN. Tweeklaviers orgel, in 1912 gemaakt door de firma J. de Koff. In 1968 door dezelfde firma gerestaureerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11274
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Oude Dorpskerk
5
Recensie door: ()
De kerk is vanbinnen geheel gerestaureerd en geschkt gemaakt voor divers gebruik. Hans Vink Meubelmaker & Interieurbouw heeft het nieuw liturgisch meubiliar gemaakt.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Dorpskerk
Dorpskerk met 13e-eeuwse Romaanse toren
Dorpskerk met 13e-eeuwse Romaanse toren
Plaats Bunnik
Denominatie Protestantse Kerk Nederland
Gebouwd in 12e of 13e eeuw
Restauratie(s) 1955, 2013
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  11274
Interieur
Orgel J. de Koff te Utrecht uit 1912
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Dorpskerk is het kerkgebouw van de Protestantse Gemeente Bunnik in de Nederlandse plaats Bunnik.[1][2] De kerk is oorspronkelijk gewijd aan Sint Anthonis.

Geschiedenis

De kerk dateert uit de 12e of 13e eeuw. Het is een van de eerste bakstenen kerken van Nederland, de romaanse toren toren vormt het oudste deel. In 1566 werd het koor van de kerk vervangen. Bij de kerk bevond zich een kerkhof dat gebruikt is totdat de algemene begraafplaats in Bunnik geopend werd. Daarna is het geruimd. Ook de graven in de kerk zijn in de loop der jaren allemaal geruimd.[bron?]

De kerk is sinds 1828 voorzien van een orgel. Het huidige orgel is in 1912 gebouwd door J. de Koff uit Utrecht.[3] In de jaren 1950 is het aangepast aan de klankvoorkeur van die tijd. Bij een groot onderhoud in 2013 zijn deze ingrepen voor een deel weer ongedaan gemaakt. De orgelkas is nog in de oorspronkelijke staat.

In de loop van de eeuwen zijn er verbouwingen geweest. Het aanzicht van de kerk zoals dat anno 2017 is dateert van 1954. Bij een grote restauratie kreeg het kerkdak toen een ander uiterlijk en werd het gebouw witgepleisterd. Ook de ramen werden toen teruggebracht naar een meer oorspronkelijk uiterlijk. Ook werd de scheiding tussen koor en schip van de kerk duidelijker aangegeven door een aan de buitenzijn inspringende pleisterlaag, en een iets hogere plaatsing van de ramen in het koor. Bovendien werd de inrichting sterk gewijzigd: de preekstoel stond tot 1954 onder het orgel, na de verbouwing van 1954 stond de preekstoel aan de oostzijde van de kerk. Eerder, in 1938 kwam bij de restauratie van de toren het opvallende lantaarntje terug.

In de periode 2011-2013 werd de kerk opnieuw flink onderhanden genomen. Daarbij werd een nieuwe vloer in de kerkzaal aangebracht en werd de inrichting van het interieur opnieuw sterk gewijzigd. Een modern multi-functioneel ontwerp verving de traditionele inrichting uit 1954 (de preekstoel uit 1954 bleef overigens wel behouden). De lantaarn uit 1938 werd tezelfdertijd vervangen.[4][5]

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Oude Dorpskerk in Bunnik

Bepleisterde boerderij, onder pannen wolfdak, afgeknotte topgevel aan de voorzijde. Achter het woongedeelte een gepleisterd dwarshuis onder pannen zad ..

Kerkpad 3
Bunnik
Bepleisterde BOERDERIJ, waarschijnlijk 17e eeuw, onder pannen wolfdak, afgeknotte topgevel aan de voorzijde. 19e eeuwse vensters met zesruit..

Voormalige raadhuis van de gemeente Bunnik

Dorpsstraat 2
Bunnik
Inleiding Het voormalige raadhuis van de gemeente Bunnik is in 1897 gebouwd naar ontwerp van de architect E.G. Wentink. In het raadshuis wa..

Gepleisterde boerderij, met lage verdieping en links een opkamer. Vensters met luiken; pannen schilddak, dat links aansluit tegen een puntgevel. Stal ..

Dorpsstraat 1
Bunnik
Gepleisterde BOERDERIJ, in jaartalankers gedateerd 1674, met lage verdieping en links een opkamer. Vensters met luiken; pannen schilddak, da..

R.K. Barbarakerk

Stationsweg 36
Bunnik
Inleiding De roomskatholieke Barbarakerk is gebouwd tussen 1939-1940 in Delftse Schoolstijl. Het ontwerp is van de Maastrichtse architect A..

Cammingha, hoog huis met aan de noordzijde een topgevel. Inwendig gaaf bewaard

Camminghalaan 34
Bunnik
CAMMINGHA, hoog, waarschijnlijk XVII HUIS met aan de noordzijde een topgevel. Inwendig gaaf bewaard.

Kaart & Routeplanner