Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Douanepaal in Budel

Overig

Meemortel 55
6021AD Budel (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant


Beschrijving van Douanepaal

Douanepaal. Hardstenen paal, versierd met in reliƫf het wapen van de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam; twee gekruiste ankers, bedekt door een schild met klimmende leeuw, gedekt door een kroon. Aan de voet van het schild driehoeksgewijze drie letters P (= pugno pro patria). Deze paal, aan de oude grensweg naar Weet, dat tot de Spaanse, later Oostenrijkse Nederlanden behoorde, is de enige in Budel overgeblevene van drie zulke douanepalen, waarvan er twee, die op de Toom en op de Berg stonden, door een comite uit Budel aan de gemeente Maarheeze geschonken zijn. Bij deze grenspalen werden na 1650 van uit- en inkomende handelswaar "konvoyen en licenten", geind, belastingen die door de admiraliteit van de Maze, welke daartoe in Budel een "Komptoir" bezat, gepacht waren. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11268
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Douanepaal in Budel

Nooit gedacht

Meemortel 24
Budel (Gemeente Cranendonck)
Molen "Nooit Gedacht"; ronde bakstenen bovenkruier uit 1846.

Zeldenrust

Burg. Van Houtstraat 60
Budel (Gemeente Cranendonck)
Ronde bakstenen bovenkruier, gebouwd ter vervanging van een in 1869 opgetrokken, in 1897 afgebrande molen. In 1948 de belt verbouwd en vergr..

Nederlands Hervormde Kerk

Dr. Ant. Mathijsenstraat 7
Budel (Gemeente Cranendonck)
Ned. Herv. Kerk, gebouwd in 1812 met benutting van afbraakmateriaal der Franciscanessenkerk van Achel. Eenvoudige, driezijdig gesloten zaalk..

Voormalig schepenhuis

Markt 1
Budel (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Aan de Markt gelegen voormalig schepenhuis uit 1616, gerestaureerd in 1771, 1860 en 1982. In kruisverband gemetseld bakstenen voo..

Huis met in- en uitgezwenkte topgevel (Gelders type) en getande waterlijsten

Dr. Ant. Mathijsenstraat 1
Budel (Gemeente Cranendonck)
XVIIe eeuws huis met in- en uitgezwenkte topgevel (Gelders type) en getande waterlijsten. Zijgevel langs de Dr Mathijsenstraat (moderne etal..

Kaart & Routeplanner