Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Janzona in Budel Schoot

Molen

Grootschoterweg 17
6023AN Budel Schoot (gemeente Cranendonck)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1937


Beschrijving van Janzona

Molen, gebouwd ter vervanging van de in 1921 afgebrande standerdmolen aan de Gastelseweg. De in 1921 geplaatste molen was van hout en afkomstig uit de Zaanstreek; verbrand in 1937. Vervolgens een molen uit Venlo geplaatst met een nieuwe achtkante stenen onderbouw, waarop de oudere achtkante houten romp gezet, thans bedekt met bruine asfalt. Buiten werking. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11261
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen Janzona
Janzona (2008)
Janzona (2008)
Basisgegevens
Plaats Budel-Schoot
Bouwjaar 1937
Type beltmolen
Kenmerken achtkante molen
Vlucht 21,0 m
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan, thans op vrijwillige basis
Monumentnummer  11261
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De molen Janzona is een windmolen aan de Grootschoterweg in de Nederlandse plaats Budel-Schoot (gemeente Cranendonck). Het is een achtkante houten beltmolen die als korenmolen is ingericht. De Janzona (afgeleid van "zoon van Janssen") is in 1937 gebouwd, ter vervanging van een in dat jaar afgebrande molen. Het achtkant was niet nieuw; eerder deed het dienst in Venlo. De constructie van de achtkante bovenbouw vertoont Duitse kenmerken en heeft grote overeenkomst met onder andere de molen in Donsbrüggen (Duitsland). Bijzonder is ook de bedekking met het rode Icopal, die in die tijd wel vaker toegepast werd (veelal door Chris van Bussel uit Weert, die de bouw van deze molen begeleidde). Deze bedekking had het voordeel dat, in tegenstelling tot het normale asfaltpapier, het jaarlijkse teren overbodig was. Bijzonder is ook de achtkante stenen onderbouw met betonnen dak.

Het gevlucht is op de binnenroede uitgerust met het systeem Fauël met regelborden. In de molen bevindt zich 1 koppel 16der kunststenen. De molen is particulier eigendom en maalde tot 1946 op professionele basis. In 1980 werd de Janzona gerestaureerd. Hij is op afspraak te bezoeken. Onderin/bij de molen bevindt zich een winkel in dierbenodigdheden.

Externe link

  • Chris Kolman [et al.], Janzona in: Monumenten in Nederland - Noord-Brabant, Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders Uitgevers, Zeist/Zwolle, 1997, blz. 124Monumenten in de buurt van Janzona in Budel Schoot

Langgevelboerderij

Klein-Schoot 21
Budel Schoot (Gemeente Cranendonck)
19e eeuws, in schoon werk opgetrokken langgevelboerderij onder met riet en rode Tuile du Nord gedekt wolfdak; in de voorgevel twee T-venster..

Dubbele woonhuis met stal

Hamonterweg 1
Budel Schoot (Gemeente Cranendonck)
Inleiding Het DUBBELE WOONHUIS MET STAL is rond 1900 gebouwd met Neo-Renaissance siermotieven en is gelegen aan een zandweg langs de spoorl..

Nooit gedacht

Meemortel 24
Budel (Gemeente Cranendonck)
Molen "Nooit Gedacht"; ronde bakstenen bovenkruier uit 1846.

Douanepaal

Meemortel 55
Budel (Gemeente Cranendonck)
Douanepaal. Hardstenen paal, versierd met in reliëf het wapen van de Admiraliteit van de Maze te Rotterdam; twee gekruiste ankers, bedekt d..

Zeldenrust

Burg. Van Houtstraat 60
Budel (Gemeente Cranendonck)
Ronde bakstenen bovenkruier, gebouwd ter vervanging van een in 1869 opgetrokken, in 1897 afgebrande molen. In 1948 de belt verbouwd en vergr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)