Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis te Eerbeek in Eerbeek

Kasteel Buitenplaats

Prof. Weberlaan 1
6961LX Eerbeek (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: eerste helft 19e eeuw 1800 eerste helft 19e eeuw


Beschrijving van Huis te Eerbeek

Huis Eerbeek. In landschappelijke parkaanleg gelegen landhuis, gebouwd eerste helft 19e eeuw met gebruikmaking van de kelders en enig muurwerk van het middeleeuwse huis. Gewijzigd derde kwart 19e eeuw. Het gepleisterde gebouw heeft een rechthoekige plattegrond, een middenrisaliet met bordes en vensters met oreilles. Schuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11250
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis te Eerbeek
Huis te Eerbeek
Huis te Eerbeek
Locatie Eerbeek (gemeente Brummen)
Algemeen
Stijl neoclassicistisch gepleisterd huis
Eigenaar Geldersch Landschap & Kasteelen
Huidige functie Conferentiecentrum met restaurant en hotelaccommodatie
Gebouwd in 14de eeuw
Gebouwd door heren van Bronckhorst en Borculo
Herbouwd in einde 17de eeuw vierde vleugel
Monumentale status Rijksmonument sinds 1971
Monumentnummer  11250
Gebeurtenissen in 1665 was er krijgsraad
Bijzonderheden het park is toegankelijk voor publiek
Website Geschiedenis hotel-huis Eerbeek

Het Huis te Eerbeek is een landhuis in de plaats Eerbeek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Het werd in de hoge middeleeuwen gebouwd. Oorspronkelijk bestond het gebouw uit een kasteel met drie vleugels en een slotgracht dat door de Heren van Bronckhorst als jachtslot werd gebruikt. In 1417 werd het bij de verdeling van de nalatenschap van Gijsbert VI van Bronckhorst toebedeeld aan zijn oudste zoon Willem V van Bronckhorst.

Doordat Joost van Bronckhorst-Borculo in 1553 kinderloos stierf, kwam het landgoed in handen van het geslacht Van Limburg Stirum. Deze familie had het landgoed vele jaren in haar bezit. Het werd destijds gebruikt als jachtslot. In 1665 werd in het huis een krijgsraad gehouden vanwege de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. In 1822 werd het gebouw geheel verbouwd waardoor het zijn huidige uiterlijk kreeg.[1]

Van 1895 tot 1937 was het landgoed eigendom van twee biologen, Max Wilhelm Carl Weber en zijn echtgenote Anna Weber-van Bosse.

Het landhuis is nu onderdeel van een hotelcomplex. Rond het gebouw ligt een landgoed dat beheerd wordt door Het Geldersch Landschap. Naast het landhuis staat het koetshuis waar een van de beheerders van het hotel woont.[2]


Monumenten in de buurt van Huis te Eerbeek in Eerbeek

Watermolen van Eerbeek

Kanaalweg 3
Eerbeek (Gemeente Brummen)
Watermolen "De Korenbloem" aan de zuidzijde van het park van Huis Eerbeek, achter restaurant van Zadelhoff. Molenhuis uit omstreeks 1860 met..

Toren van de St. Ludger

Dorpsstraat 57
Hall (Gemeente Brummen)
Toren. Bakstenen laatgotisch bouwwerk, verlevendigd door natuurstenen banden en nissen, bekroond met een achtzijdige, ingesnoerde spits. Ove..

St. Ludger

Dorpsstraat 57
Hall (Gemeente Brummen)
Herv. Kerk. Laatgotische dorpskerk, opgetrokken uit baksteen met natuurstenen banden en bestaande uit een schip met een driezijdig gesloten ..

De Middelste Molen

Kanaal Zuid 499
Loenen (Gemeente Apeldoorn)
"De Middelste Molen". Watermolen. Molenhuis en molenwerk 1887, herbouwd na brand in 1886. Reeds in 1622 werd hier papier geschept.

Leusveld: jachthuis

Rhienderensestraat 24
Hall (Gemeente Brummen)
Het JACHTHUIS is een rechthoekig gebouw onder afgeplat schilddak met aan de voorzijde een doorgetrokken middenrisaliet dat eindigt in een kl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)