Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Reuversweerd in Brummen

Kasteel Buitenplaats

Piepenbeltweg 3
6971JH Brummen
Gelderland

Bouwjaar: 1830


Beschrijving van Kasteel Reuversweerd

Huis "Reuversweerd". Gepleisterd Empire-landhuis met verdieping en middenrisaliet, bekroond door een attiek. Voor de middenrisaliet een balkon met ijzeren hek op twee paren Toscaanse zuilen. Het huis ligt in een landschappelijk zeer fraaie omgeving. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11236
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel Reuversweerd
Kasteel Reuversweerd
Kasteel Reuversweerd
Locatie Cortenoever (Brummen), Nederland
Algemeen
Kasteeltype Landhuis
Bouwmateriaal Steen
Gebouwd in 1830
Bijzonderheden leegstand sedert 1941

Kasteel Reuversweerd is een rijksmonument in de buurtschap Cortenoever van de gemeente Brummen in de Nederlandse provincie Gelderland.[1]

Het huis, gebouwd in empirestijl, dateert uit 1830, maar staat sinds april 1945 leeg. Het was oorspronkelijk in het bezit van de Gelderse familie Colenbrander.[2] Na het uitsterven daarvan kwam het in 1941 in bezit van J.G.W.H. baron van Sytzama, die later door Nederlandse SS'ers gefusilleerd werd. De Duitsers namen het huis in gebruik als radiopeilstation, totdat het aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ernstig beschadigd werd door Canadese beschietingen. Nadien is het nog in gebruik geweest als kantoorruimte en opslagplaats.[3] Tegenwoordig heeft het huis een reputatie van spookhuis. Er zijn plannen geweest het kasteel te verbouwen tot appartementen, maar aan de wettelijke eisen voor bewoning kon niet worden voldaan, omdat het boerenbedrijf van de eigenaar op slechts 43 meter van het kasteel ligt.[4] De bewoner van het boerenbedrijf is in 2017 vertrokken.[4]

Verbouwing kasteel

In 2018 wordt er gewerkt aan het kasteel. Het kasteel staat in de steigers en wordt zover als mogelijk in oude staat hersteld. Dit project gaat naar schatting 3 jaar duren. De aangrenzende boerenschuren staan leeg en hebben de nominatie om gesloopt te worden.


Monumenten in de buurt van Kasteel Reuversweerd in Brummen

Gepleisterde boerderij uit naast het huis Reuversweerd

Piepenbeltweg 5
Brummen
Gepleisterde boerderij uit omstreeks 1800 naast het huis Reuversweerd. Het woonhuis wordt gedekt door een hoog schilddak en is zes vensteras..

Laag-Helbergen

Piepenbeltweg 1
Brummen
"Laag-Helbergen". In de uiterwaarden van de IJssel gelegen omgracht restant van een 16e eeuws edelmanshuis met natuurstenen banden, ontlasti..

Koetshuis van het huis "Zigtrijk"

Zutphensestraat 386
Brummen
Koetshuis van het huis "Zigtrijk". Neoklassicistisch gebouwtje met zuilenstelling, 1832. Op de sluitsteen van de inrijpoort: G.J.R.J.B. 1832..

Joodse begraafplaats

Weg naar Vierakker 3
Zutphen
Israelitische begraafplaats met uitzondering van het onbelangrijke poortgebouw.

Joodse begraafplaats met nagenoeg rechthoekige plattegrond deels omsloten door een bakstenen muur

Weg naar Vierakker 3
Zutphen
Omschrijving JOODSE BEGRAAFPLAATS met nagenoeg rechthoekige plattegrond omsloten door een bakstenen muur. De bakstenen ommuring wordt afge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven