Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Rees in Leuvenheim

Kasteel Buitenplaats

Arnhemsestraat 60
6974AK Leuvenheim (gemeente Brummen)
Gelderland

Bouwjaar: 1843


Beschrijving van De Rees

Landhuis "de Rees". In een parkaanleg gelegen landhuis, gedateerd op een stichtingssteen in de noordgevel 1843 en verrezen nabij een in de eerste helft der 19e eeuw afgebroken kasteel van die naam. Het geheel in baksteen opgetrokken huis telt een verdieping en heeft aan de oostzijde een middenrisaliet. De in baksteen uitgevoerde kroonlijst is geprofileerd en heeft een tandfries. Boven de risaliet loopt de kroonlijst driehoekig op en wordt bekroond door een houten attiekje. De verdiepingsvensters hebben getoogde raamomlijstingen. Acht- en vierruitsschuiframen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11222
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Rees
De Rees in 1894.
De Rees in 1894.
Locatie Leuvenheim (Brummen), Nederland
Algemeen
Kasteeltype havezate
Huidige functie retraitecentrum
Herbouwd in 1833
Monumentnummer  11222

De Rees is een landhuis en voormalige havezate in de gemeente Brummen, gelegen tussen Brummen en Leuvenheim, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

De oudste schriftelijke vermelding is afkomstig uit 1642 als Gelders leen hoewel het goed al veel ouder moet zijn. Het huis dat er tegenwoordig staat werd in 1833 gebouwd, en omstreeks deze tijd moet ook zijn voorganger zijn afgebroken. Deze voorganger was volgens prenten een verdedigbare havezate voorzien van een slotgracht en ophaalbrug. Het landhuis is vanaf 1943 tot 1970 in gebruik geweest bij het Centraal Bureau Derde Orde. De Orde hoorde tot de paters Franciscanen. Volgens het kerkelijk wetboek ging het om een seculier instituut. De leden legden private geloften af die maar één jaar geldig waren en daarna vernieuwd moesten worden. Daarna in gebruik door de Stichting Philadelphia Zorg voor de verzorging van gehandicapten. Toen die vertrokken is het gebruikt door een woonleefgemeenschap. Sinds 1989 Foijer de Charite klein Sion als rooms-katholiek retraitecentrum, sinds 2005 door de congregatie van Sint-Jan.

Externe link

  • Ronald Stenvert e.a., De Rees in: Monumenten in Nederland - Gelderland. Rijksdienst voor de Monumentenzorg/ Waanders uitgeverij, Zwolle 2000, blz. 124

Monumenten in de buurt van De Rees in Leuvenheim

Gepleisterde boerderij met rieten wolfdak

Spankerenseweg 1
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Gepleisterd boerderijtje met rieten wolfdak en in de voorgevel vensters met luiken en 20 ruitsschuiframen. 18e of begin 19e eeuw.

Villa "Brummerhof", voorheen "Helvetie"

Arnhemsestraat 56
Brummen
Inleiding VILLA Brummerhof', voorheen Helvetie', gebouwd in 1929 naar ontwerp van architect H. SCHOONMAN in opdracht van de fabrieksdirec..

Huis Den Bosch: inrijhekken

Hammelerweg 10
Leuvenheim (Gemeente Brummen)
Omschrijving onderdeel 8. Inrijhekken (bij Hammelerweg 10; op de bijbehorende kaart aangegeven met nr. 8). De oorspronkelijke hoofdtoegang..

De Koppelenburg: huis

Arnhemsestraat 51
Brummen
Huis met verdieping en omlopend schilddak, omstreeks 1840. De gepleisterde middenrisaliet heeft een portiek met twee Toscaanse zuilen, die e..

Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak op vierkante plattegrond

Arnhemsestraat 43
Brummen
Herenhuis met verdieping en omlopend schilddak op vierkante plattegrond, gedateerd 1843. Vensters met zes- en vierruitsschuiframen; houten k..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)