Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen herenhuis met schilddak in Broek in Waterland

Woonhuis

Leeteinde 12
1151AK Broek in Waterland (gemeente Waterland)
Noord Holland


Beschrijving van Bakstenen herenhuis met schilddak

Bakstenen herenhuis met schilddak. In de voorgevel, die voorzien is van een kroonlijst op consoles een middeningang met bovenlicht en gesneden deurkalf in een pilasteromlijsting. Erboven een gebeeldhouwde cartouche met ANNO 1740. Schuiframen met gesneden middenstijlen XIXa. Twee dakkapellen met gebogen fronton en ingezwenkte vleugelstukken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11064
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Bakstenen herenhuis met schilddak in Broek in Waterland

Driebeukig houten huis

Leeteinde 10
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Driebeukig houten huis, XVII.

Het Broeker Huis

Leeteinde 16
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Voormalig Wees- en Armenhuis. Bakstenen huis met schilddak, in 1775 gebouwd naar ontwerp van A. van der Hart. Geblokte natuurstenen hoeklise..

Houten huis

Leeteinde 8
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Houten huis, XVII. Inwendig een dubbele tegelschouw met lampnisjes. Een gesneden deuromlijsting met bazuinblazende engeltjes. Twee geschilde..

Dit pand bestaat niet meer.

Leeteinde 8
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Bij het in oorsprong uit de 17e eeuw daterende houten voorhuis met stal behorende houten KAPBERG op rechthoekige grondslag onder geknikt, me..

Houten huis met stelpvormige achterbouw

Roomeinde 14
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Houten huis met stelpvormige achterbouw. In dit laatste gedeelte een gekoppeld deur- en lichtkozijn, waarvan de drie posten de vorm hebben v..

Kaart & Routeplanner