Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rechthoekig houten huis met schilddak in Broek in Waterland

Woonhuis

De Erven 1
1151AR Broek in Waterland (gemeente Waterland)
Noord Holland

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Rechthoekig houten huis met schilddak

Rechthoekig houten huis met schilddak XIX. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 11016
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Rechthoekig houten huis met schilddak in Broek in Waterland

Houten huis

De Erven 10
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Houten huis, XVII (1654 ?), naast de linkerzijgevel waarvan door de aansluiting van het overhuivende dak tegen dat van het belendende huis e..

Houten huis, wellicht begin 19e eeuw, met puntgevel aan de voorzijde en pannen dak, aan de achterzijde schildvormig beëindigd

De Erven 8
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Houten huis, wellicht begin 19e eeuw, met puntgevel aan de voorzijde en pannen dak, aan de achterzijde schildvormig beëindigd.

Swanenburgh: Houten paviljoentje

De Erven 3
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Houten paviljoentje, XVIIId, onder een sterk overstekend schilddak met een ajouren top en om de daklijst een ajourenbalustrade, waaronder ge..

Houten huis

De Erven 16
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Houten huis, XVIII.

Rechthoekig houten huis met schilddak

Kerkplein 11
Broek in Waterland (Gemeente Waterland)
Rechthoekig houten huis met schilddak, XIX A. In de naar de straat gekeerde korte zijde een brede ingang met dubbele deur en bovenlicht in e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)