Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis met statige lijstgevel tegen de pui modern beklampt met in de verdieping empire-schuiframen en in de mezzanino draairamen in Brielle

Woonhuis

Voorstraat 26
3231BJ Brielle
Zuid Holland

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Huis met statige lijstgevel tegen de pui modern beklampt met in de verdieping empire-schuiframen en in de mezzanino draairamen

Huis met statige lijstgevel (XVIII) tegen de pui modern beklampt met in de verdieping Empire-schuiframen en in de mezzanino draairamen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10946
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Tussenvloer in het Glaspaleis te Heerlen
Tussenvloer in een restaurant
Tussenvloer in een metrostation te Bilbao
Industriële tussenvloer
Industriële tussenvloer in een turbinehal

Een tussenvloer, ook wel mezzanino (Italiaans: 'mezzano=midden'), entresol (Frans: entre=tussen, sol=vloer'), insteek- of tussenverdieping genoemd, is in de architectuur een zelfdragende constructie die geplaatst wordt tussen twee etagevloeren, en die veel wordt toegepast in een hoge ruimte voor het creëren van extra vloeroppervlakte. Vaak bestrijkt de tussenvloer niet het gehele vloeroppervlak van een gebouw, maar is het meer een soort balkon. In dat geval wordt de vloer doorgaans niet meegeteld bij de etagenummering.

In 17e-eeuwse huizen werd een entresol meestal gebouwd als een afgesloten vertrek met wanden en een deur, en aangeduid met de namen insteek- of hangkamer ('hangende camere').

Een tussenvloer kan deel uitmaken van het oorspronkelijke ontwerp van een gebouw, maar kan ook later zijn geplaatst in verband met herbestemming van een gebouw. Een voorbeeld daarvan is het herbestemmen van watertorens tot woon-/kantoorruimte.

Tussenvloeren hebben vaak een bijzondere functie:

  • In vorige eeuwen werd de tussenvloer vooral gebruikt voor opslag en dienstverlenend personeel.
  • In sportstadions en theaters wordt een tussenvloer in de vorm van een balkon gebruikt om toegang te geven aan speciale groepen gasten, die ongehinderd zicht hebben op wedstrijd of voorstelling.
  • In de horeca geeft een tussenvloer extra bruikbaar oppervlak en tevens de gelegenheid voor groepen om zich een beetje af te kunnen zonderen van de overige gasten.
  • Bij het openbaar vervoer kan een tussenvloer de functie hebben om toegang tot perrons te controleren of om reizigersstromen naar andere perrons te kunnen leiden.
  • In winkels wordt een tussenvloer vaak gebruikt voor opslag, maar ook wel om extra winkeloppervlak te creëren in een hoge ruimte.
  • In industriële toepassingen wordt een tussenvloer vaak gebruikt in grote hallen, voor opslag of een aparte functie, zoals een kantoortje. Bij zeer grote machines (bv. turbines in een elektriciteitscentrale of scheepsmotoren) dient een tussenvloer om de gehele machine te kunnen bereiken, bijvoorbeeld voor onderhoud of inspectie.

De oppervlaktes van tussenvloeren kunnen variëren van enkele vierkante meters tot duizenden. Tevens zijn meerdere etages mogelijk.

In Spanje is entresuelo ('tussenverdieping') vaak de gebruikelijke benaming voor de eerste verdieping van een gebouw.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Huis met statige lijstgevel tegen de pui modern beklampt met in de verdieping empire-schuiframen en in de mezzanino draairamen in Brielle

Gepleisterde lijstgevel voor huis van parterre en verdieping onder schilddak

Voorstraat 30
Brielle
Gepleisterde lijstgevel (XVIII) voor huis van parterre en verdieping onder schilddak.

Eenvoudige, gepleisterde lijstgevel

Voorstraat 28
Brielle
Eenvoudige, gepleisterde lijstgevel XIX C voor huis van parterre en verdieping met dwars schilddak.

't Voorhuys

Voorstraat 18
Brielle
Huis met tot gepleisterde puntgevel gewijzigde trapgevel (XVII) met waterlijst onder de top.

Gepleisterde lijstgevel

Voorstraat 34
Brielle
Gepleisterde lijstgevel XIX A voor woonhuis van parterre en verdieping met schilddak.

Pand met twee trapgevels

Voorstraat 27
Brielle
Twee, omstreeks 1933 zwaar gerestaureerde trapgevels (XVI d), waarvan de linker voor een ouder huis van het hal-kamertype (XV B)? is opgetro..

Kaart & Routeplanner


Foto's (20)

Alle 20 foto's weergeven