Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterde lijstgevel voor woonhuis van parterre en verdieping onder schilddak in Brielle

Woonhuis

Voorstraat 75
3231BG Brielle
Zuid Holland

Bouwjaar: laatste kwart 18e eeuw


Beschrijving van Gepleisterde lijstgevel voor woonhuis van parterre en verdieping onder schilddak

Gepleisterde lijstgevel (XVIIId) voor woonhuis van parterre en verdieping onder schilddak. Deuromlijsting met verdiepte pilasters en hoofdgestel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterde lijstgevel voor woonhuis van parterre en verdieping onder schilddak in Brielle

Huis met puntgevel, gepleisterd, met rollaag

Voorstraat 79
Brielle
Huis met puntgevel, gepleisterd, (XIX A) met rollaag.

Gepleisterde lijstgevel voor huis van alleen parterre

Voorstraat 81
Brielle
Gepleisterde lijstgevel (ca. 1800) voor huis van alleen parterre. Geprofileerde puibalk; deuromlijsting met pilasters en hoofdgestel.

Brede lijstgevel voor huis van alleen begane grond onder zadeldak

Voorstraat 69
Brielle
Brede lijstgevel (XIX A) voor huis van alleen begane grond onder zadeldak. De middenrisaliet is boven de kroonlijst opgetrokken als een grot..

Brede, gepleisterde lijstgevel

Voorstraat 85
Brielle
Brede, gepleisterde lijstgevel XIX A voor ouder huis van parterre en zolderverdieping onder hoog schilddak met dakvenster. In het linker dee..

't Swaentie

Voorstraat 92
Brielle
Hoekpand Franschestraat. Langwerpig huis (XVI of XVII) van parterre en verdieping met schilddak. Gepleisterde gevels deuromlijsting met verd..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)