Pand met lijstgevel in Staphorst

Gemeenteweg 56
7951CP Staphorst

Beschrijving van Pand met lijstgevel

PAND met lijstgevel; dwars schilddak met hoekschoorstenen. 19e eeuws (XIX B) woonhuis. Eenvoudig verdiepingloos pand op onderkeldering, opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint en waarvan het voorste (beschermde) deel gedekt door een pannengedekt schilddak met schoorstenen; eenvoudig geprofileerde rechte kroonlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel in het midden verhoogd met kapel onder pannengedekt zadeldakje waarlangs geschulpte windveren; eenvoudig geprofileerde deur met bovenlicht en levensboom; te weerszijden twee zesruitsschuiframen; dergelijke vensters in de zijgevels; 1 1/2 steens hanekammen. Eenvoudig woonhuis waarvan het rechthoekige door een schilddak gedekte voorste gedeelte van architectuurhistorisch belang is als schaars voorbeeld van 2e helft 19e eeuwse woonhuis-architectuur in de van origine overwegend agrarische nederzetting Staphorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)