Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pand met lijstgevel in Staphorst

Woonhuis

Gemeenteweg 56
7951CP Staphorst
Overijssel

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Pand met lijstgevel

PAND met lijstgevel; dwars schilddak met hoekschoorstenen. 19e eeuws (XIX B) woonhuis. Eenvoudig verdiepingloos pand op onderkeldering, opgetrokken uit baksteen op gecementeerde plint en waarvan het voorste (beschermde) deel gedekt door een pannengedekt schilddak met schoorstenen; eenvoudig geprofileerde rechte kroonlijst. De symmetrisch ingedeelde voorgevel in het midden verhoogd met kapel onder pannengedekt zadeldakje waarlangs geschulpte windveren; eenvoudig geprofileerde deur met bovenlicht en levensboom; te weerszijden twee zesruitsschuiframen; dergelijke vensters in de zijgevels; 1 1/2 steens hanekammen. Eenvoudig woonhuis waarvan het rechthoekige door een schilddak gedekte voorste gedeelte van architectuurhistorisch belang is als schaars voorbeeld van 2e helft 19e eeuwse woonhuis-architectuur in de van origine overwegend agrarische nederzetting Staphorst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10853
Laatste wijziging: 2014-07-31 19:39:59.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pand met lijstgevel in Staphorst

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 60
Staphorst
Fraaie boerderij van het Staphorstse type.

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 55
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Toren Hervormde Kerk

Gemeenteweg 52
Staphorst
TOREN der Herv. Kerk. In 1763 opgetrokken, in 1908 herstelde bakstenen toren met stompe spits. Op het kerkhof nabij de toren een in 1525 geg..

Pastorie bij de Nederlands Hervormde Kerk

Gemeenteweg 53
Staphorst
Inleiding De PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk is gebouwd in 1909. Het pand ligt recht tegenover de kerk die van recente datum is. ..

Boerderij van het Staphorstse type

Gemeenteweg 57
Staphorst
Boerderij van het Staphorstse type.

Kaart & Routeplanner