Hervormde kerk in Blokzijl

Brouwerstraat 11
8356DV Blokzijl (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1609-'13 1630 (toren) uitbr. in 1643-'44, 1650 en 1662 1858 (herst.) 1902 en 1927-'28 (rest.) 1613 1609-'13 1630 (toren) uitbr. in 1643-'44, 1650 en 1662 1858 (herst.) 1902 en 1927-'28 (rest.)
Architect: H. Meijerink (1902) H.M. Hulsbergen (1927-'28) Meijerink 1902 H. Meijerink (1902) H.M. Hulsbergen (1927-'28)

Beschrijving van Hervormde kerk

Kruiskerk, die ontstaan is door diverse verbouwingen in de loop van de 17e eeuw uit een in 1609 gesticht zaalkerkje. Tot de inventaris behoren een eiken preekstoel en banken (1663). Orgel met Hoofdwerk, Nevenwerk en vrij Pedaal, in 1901 gemaakt door Bakker en Timmenga. In klokkenstoel een gelui van twee klokken, waarvan een gegoten door F. Simon, 1634, diam. 82 cm en een gegoten door J.N. Derck, 1768, diam. 52 cm. In de kerk een wijzerplaat met daarboven een klein (luid)klokje met slaghamer, 1860. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1918, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)