Meer dan 63.000 rijksmonumenten

Boerderij van het Kempische langgeveltype, verbonden met een forttoren, overblijfsel van het kasteel gageldonk: vierkante toren, door geprofileerde waterlijsten in drie geledingen verdeeld in Breda

Gageldonksepad 1
4824PP Breda

Bouwjaar: ca. 1550

Beschrijving van Boerderij van het Kempische langgeveltype, verbonden met een forttoren, overblijfsel van het kasteel gageldonk: vierkante toren, door geprofileerde waterlijsten in drie geledingen verdeeld

Boerderij van het Kempische langgeveltype, verbonden met een forttoren, overblijfsel van het kasteel Gageldonk: vierkante toren uit omstreeks 1550, door geprofileerde waterlijsten in drie geledingen verdeeld en door een zadeldak gedekt. Aan de voorzijde twee uitgekraagde korfbogen van de vroegere doorgang en een venster, waarboven een geprofileerde nis. Verklaring. Grote Vlaamse schuur, opgetrokken van metselwerk en hout, gedekt door een hoog, rieten schilddak. Voorts een 18e eeuws bakhuis onder pannen zadeldak tussen puntgevels met vlechtingen en waterput met haalboom. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)