Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot pand met schilddaken en gegroefd gepleisterde lijstgevel in Breda

Woonhuis

Haagsemarkt 6
4813BA Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Groot pand met schilddaken en gegroefd gepleisterde lijstgevel

Groot pand met schilddaken en gegroefd gepleisterde lijstgevel. Waaierzwikken in de benedenvensters, boven stucversieringen als sluitstenen op de vensters. Samengetrokken uit twee oudere panden, eerste helft 19e eeuw. Stoeppalen met hek. Nog geheel woonhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10390
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Groot pand met schilddaken en gegroefd gepleisterde lijstgevel in Breda

Huis op de hoek van de markt en de liesboschstraat

Haagsemarkt 10
Breda
Huis op de hoek van de markt en de Liesboschstraat. Loodrecht op elkaar staande zadeldaken, grijsgepleisterde lijstgevels: aan de zijde van ..

Voormalig raadhuis van Princenhage

Haagsemarkt 1
Breda
Voormalig raadhuis. Uit 1792 blijkens gedenksteen; inwendig verbouwd in 1925. Door pilasters gelede klassicistische voorgevel, met omlijste ..

Pomp

Haagsemarkt 1
Breda
Hardstenen pomp, midden op het plein, met régence versieringen. Op de plint staat: AALVA.

Nauw verbonden met haagse markt 9, 10

Liesbosstraat 1A
Breda
Nauw verbonden met Haagse Markt 9, 10. Jaarankers 1709.

Eenvoudig dorpshuis met dwars zadeldak

Liesbosstraat 1
Breda
Eenvoudig dorpshuis met dwars zadeldak. Daarnaast een brede inrijpoort met rondbogige ingang en houten fronton, begin 19e eeuw. Deze poort i..

Kaart & Routeplanner