Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rooms-katholieke kerk: Sint-Martinuskerk in Breda

Kerkelijk Gebouw

Haagsemarkt 2
4813BA Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Rooms-katholieke kerk: Sint-Martinuskerk

Rooms-Katholieke Kerk van St. Martinus. In 1261 als kapel vermeld, in 1316 als parochiekerk. Tegen 1400 werd met het koor van de huidige kerk begonnen, van 1520 tot 1564 kwam het schip tot stand, nadat in 1499 het dwarspand voltooid was. Na een brand in 1873 hersteld door J. van Langelaar naar ontwerpen van P.J.H.Cuypers, waarbij de toren grotendeels in andere vormen vernieuwd werd (overslanke naaldspits in plaats van de bekroning met een gekoepeld lantaarntje, toevoeging van vier hoektorentjes). Vijfzijdig gesloten koor met kruisribgewelven, dwarspand en schip met spitse houten tongewelven, dwarse houten tongewelven op de zijbeuken, waarvan elke travee een afzonderlijke geveltop met dwars zadeldak heeft. Oorspronkelijk pseudobasilicaal, later vensters tussen de dwarsdaken in het schip aangebracht. Neogotische inventaris en enkele 17e eeuwse grafzerken. Twee geschilderde pastoorsportretten (XVII en XIXa) in de pastorie. Van oorsprong een tweeklaviers orgel met vrij Pedaal, in 1877 gemaakt door Ch. Anneessens. Van dit instrument, dat sinds de bouwtijd veelvuldig is gewijzigd, is in 1979 een eenklaviers instrument overgebleven, dat in een kas uit 1892 werd geplaatst. Deze kas is afkomstig uit de Jr.K. Kerk H. Hart te Oosterhout en werd gemaakt door de Gebr. Muller uit Reifferscheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10388
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Toren Sint-Martinuskerk
Sint-Martinuskerk

De Sint-Martinuskerk is een kerk aan de Haagsemarkt in de wijk Princenhage in Breda. De Sint-Martinuskerk behoort tot de Nazareth-parochie.

Geschiedenis

In 1261 werd Princenhage door de abdis Hildegunde van Wassenberg van de abdij van Thorn tot een zelfstandige parochie verheven. De kerktoren dateert uit circa 1400. In 1520 tot 1564 werd het driebeukige schip gebouwd. In 1666 kreeg de toren een 38 meter hoge spits, de totale hoogte van de toren kwam daarmee op op 64 meter. Na lange tijd gebruikt te zijn door de protestanten keerde de kerk in 1800 terug in katholieke handen. Op 1 en 2 augustus 1873 werd de kerk beschadigd door brand als gevolg van een blikseminslag in de kerk. Hierna werd de kerk gerestaureerd door J.J. van Langelaar volgens plannen van P.J.H. Cuypers. Hierbij werd onder meer de toren in neogotische stijl verbouwd en de torenspits vervangen. De toren heeft een torenspits die geflankeerd wordt door vier torentjes. Op 6 november 1874 werd door storm een hoektorentje afgerukt.

Het orgel van de firma Anneessens uit Geraardsbergen in België dateert van 1879.

Externe links

Bronnen

  • Veertig Bredase Monumenten

Monumenten in de buurt van Rooms-katholieke kerk: Sint-Martinuskerk in Breda

Voormalig raadhuis van Princenhage

Haagsemarkt 1
Breda
Voormalig raadhuis. Uit 1792 blijkens gedenksteen; inwendig verbouwd in 1925. Door pilasters gelede klassicistische voorgevel, met omlijste ..

Pomp

Haagsemarkt 1
Breda
Hardstenen pomp, midden op het plein, met régence versieringen. Op de plint staat: AALVA.

Groot pand met schilddaken en gegroefd gepleisterde lijstgevel

Haagsemarkt 6
Breda
Groot pand met schilddaken en gegroefd gepleisterde lijstgevel. Waaierzwikken in de benedenvensters, boven stucversieringen als sluitstenen ..

Johanneskerk

Dreef 5
Breda
NED.HERV.KERK. Gebouw in Waterstaatsstijl uit 1819 naar ontwerp van N. Plomp. Gepleisterde gevel met halfronde jonische pilasters, fronton e..

Huis op de hoek van de markt en de liesboschstraat

Haagsemarkt 10
Breda
Huis op de hoek van de markt en de Liesboschstraat. Loodrecht op elkaar staande zadeldaken, grijsgepleisterde lijstgevels: aan de zijde van ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)