Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Dorpskerk, Nederlands Hervormde Kerk in Dirksland

Kerkelijk Gebouw

Ring 1
3247BN Dirksland
Zuid Holland

Bouwjaar: 16e eeuw 1500 16e eeuw


Beschrijving van Dorpskerk, Nederlands Hervormde Kerk

Ned. Herv. Kerk. Laat-gotische met houten tongewelven overdekte dorpskerk, bestaande uit een vijfzijdig gesloten, eenbeukig koor, een driebeukig, pseudo- basilicaal schip op zuilen met koolbladkapitelen en een eenvoudige toren met korte, achthoekige spits. Tegen de zuidelijke zijbeuk een 18e eeuwse portaal. Tot de inventaris behoren: een eenvoudige preekstoel, 18e eeuw met lezenaar, kandelaar en doopbekkenhouder. Een eenvoudig doophek met balusters, voorzangerslezenaar en twee kandelaars, 18e eeuw. Een rijk gesneden orgelkas met grote, bekronende bazuinengelen. Deze kas uit het midden van de 17e eeuw werd in 1803 vanuit Mechelen (B) aangekocht. In de kas werd in 1807 een orgel met Hoofdwerk en Rugwerk geplaatst door J.P. Kunckel. Drie koperen kaarsenkronen, 1776. Een tekstbord, 17e eeuw. Een aantal grafzerken, 17e eeuw. Kerk en toren in restauratie: 1968. Aan de toren van de kerk zit een houten zonnewijzer. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10260
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Dorpskerk, Nederlands Hervormde Kerk in Dirksland

Kerkring. Voor de toren der Hervormde Kerk een boogbrug met balustraden over het water van de Kerkring. Voorts een toegangshek met hardstenen palen

Ring 1
Dirksland
Kerkring. Voor de toren der Herv. Kerk een boogbrug met balustraden over het water van de Kerkring. Voorts een toegangshek met hardstenen pa..

Hekwerk dat toegang geeft tot het terrein van de Nederlands Hervormde Kerk

Voorstraat 3
Dirksland
Inleiding TOEGANGSHEK aan de westzijde van de Voorstraat, tussen de panden Voorstraat 3 en Voorstraat 5 dat toegang geeft tot het terrein ..

Hoekpand, met ingezwenkte topgevel, voorzien van hoekvoluten op dekplaatjes

Voorstraat 11
Dirksland
Hoekpand, 18e eeuw, met ingezwenkte topgevel, voorzien van hoekvoluten op dekplaatjes.

Voormalige weeshuis. Pand onder zadeldak en met aan de straat een hoge puntgevel met rollaag en houten topfronton. Vensters met 4-, 6- en 9 ruitsschui ..

Ring 43
Dirksland
V.m. Weeshuis, gedateerd 1868. Pand onder zadeldak en met aan de straat een hoge puntgevel met rollaag en houten topfronton. Vensters met 4-..

Pand met gepleisterde gevel met ingezwenkte top, versierd met hoekvoluten op dekplaten en een segmentvormige- geprofileerde bekroning. Geprofileerde l ..

Voorstraat 22
Dirksland
Pand met gepleisterde gevel met ingezwenkte top, versierd met hoekvoluten op dekplaten en een segmentvormige- geprofileerde bekroning, midde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)