Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie in Breda

Kasteel Buitenplaats

Kasteelplein 10
4811XC Breda
Noord Brabant

Bouwjaar: 1538
Architect: Thomasso Vincidor da Bologna e.a.

(1 recensie)
Top 100 monument

Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie

Breda, kasteel: in de jaren 1536-1538 werden in opdracht van Hendrik van Nassau in dit, in oorsprong laat 12de-eeuwse kasteel zeer belangrijke wijzigingen aangebracht door de Italiaanse dilettant-bouwmeester Thomasso Vincidor da Bologna, die aan het oude kasteel een "Modern" uiterlijk verleenden. De bouw werd later door de Koning-Stadhouder naar plannen van Jacob Roman afgemaakt. De kunstgeschiedenis beschouwt het kasteel als een der eerste, zo niet het eerste voorbeeld van de renaissance-bouwkunst in de noordelijke Nederlanden. Hoewel niet overal "stijlzuiver", danwel volgens "de voorschriften" toegepast, hebben Da Bologna's bijgedragen onmiskenbaar het karakter van de klassieke bouwkunst bijvoorbeeld in de gewelfde galerij op slanke dorische zuilen met terracotta portretmedaillons aan het binnenplein, met een hoofdgevel, waarop een ionische zuilenorde. Het is dit architectuur-historisch gegeven dat het kasteel zo waardevol maakt en dat het gebouw het epitheon "eerste renaissancistische gebouw in de Nederlanden" verleent, hoezeer de navolgende eeuwen hierop ook inbreuk hebben gemaakt.

Beschrijving van Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie

"Het Kasteel". Het voormalig kasteel sinds 1826 Koninklijke Militaire Academie. Van de grachten is alleen de buitengracht bewaard gebleven. Het kasteel bestaat thans uit: een (vroeger door een binnengracht omgeven) onderkelderd hoofdgebouw van vier om een binnenplaats gelegen vleugels met zevenkante uitspringende torentjes op de oostelijke buitenhoeken. Westelijke en noordelijke vleugel en noordelijk deel van de oostelijke vleugel uit 1536-' 38 tijdens Hendrik III van Nassau onder leiding van Thomas Vincidor da Bologna; het zuidelijk deel van de oostvleugel en de zuidelijke vleugel uit 1668-'81 tijdens koning-stadhouder Willem III onder leiding van Jacob Roman . Binnenhof met open galerij onder graatgewelven en met dorische zuilen; jonische pilasters in de eerste verdieping. Bovenverdieping en westelijke uitbouwen uit 1826-'28. Belang nog verhoogd door de recente vondsten van bouw- en beeldhouwfragmenten in de fundering van de gesloopte manege (1827) aan het Kasteelplein. Voorgebouw met Rekenkamer (1462, met toren), Blokhuis, Poort en (thans gesloten) galerij (plm 1535); Ten zuidwesten van het hoofdgebouw, aan de buitengracht gelegen, twee grote zevenhoekige torens (1509 vv.) die een met baksteen beklampte wal, waarin een waterpoort, flankeren, de zgn. Granaat- en Duiventoren ofwel het Spanjaardsgat; Voormalig Arsenaal, thans Kwartierziekenverblijf, uit XIX A, met laag zadeldak en rondboogvensters met witte roeden; Tot de K.M.A. behoort ook het huis Brecht, zie Cingelstraat Restauraties in 1927-'28 (vernieuwing terra cotta medaillons binnenplaats), 1903-70 (Spanjaardsgat, door J.F.L. Frowein) en 1947-'54 (hoofdgebouw en zuidelijk voorgebouw, A. van der Steur). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10235
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen (1)

Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie
1
Recensie door: ()
wij waren tijdens de open monumenten dag 2 min te laat voor de rondleiding van 16:00, wij mochten van een zeer norse en onvriendelijke heer niet meer achteraan sluiten - dag verpest.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kasteel van Breda
Breda kasteel.jpg
Locatie Breda
Coördinaten 51° 35′ NB, 4° 47′ OL
Algemeen
Eigenaar Defensie
Gebouwd in 1353
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  10235
Tekening in Collectie Bibliotheek KMA
Tekening in Collectie Bibliotheek KMA
Detailkaart
Kasteel van Breda (Noord-Brabant)
Kasteel van Breda

Het Kasteel van Breda is een kasteel in de Nederlandse provincie Noord-Brabant, gelegen in het centrale stadsdeel van Breda aan het Kasteelplein. Sinds 1826 is de Koninklijke Militaire Academie (KMA) gevestigd in het kasteel, waardoor het kasteel niet vrij toegankelijk is voor publiek. De uitzonderingen op deze regel zijn de jaarlijkse Brabantse Kastelendag (waarop het Kasteel van Breda voor één dag toegankelijk is) en rondleidingen via de lokale VVV (beide onder begeleiding van een gids). Veel van de oorspronkelijke versterkingen zijn niet langer aanwezig; slechts aan het Spanjaardsgat zijn nog twee zevenhoekige torens zichtbaar. Het kasteel staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Geschiedenis

De hertog van Brabant verkocht Breda in 1353 aan de Hollandse edelman Jan II van Polanen, Heer van Breda, die de burcht versterkte met een gracht en vier hoektorens. Het zo ontstane kasteel werd in de verdedigingswerken van Breda ingepast. De laatste telg van het geslacht Van Polanen, zijn kleindochter Johanna van Polanen, trouwde in 1403 met de Duitse edelman Engelbrecht I van Nassau-Dillenburg, waardoor Breda incluis het kasteel in handen van deze voorname familie kwam. Dit huwelijk vormt het begin van de band tussen Nederland en het huis van Oranje-Nassau.

Door Engelbrechts zoon, Johan IV van Nassau-Dietz, werd het kasteel kort na 1460 vergroot. De Rekenkamer van het kasteel van Breda, waar de vele bezittingen van de Nassaus werden vastgelegd, werd in deze periode gebouwd, en ook de nog bestaande Nassautoren is van deze tijd. Zijn achterneef Hendrik III van Nassau-Breda drukte een nog zwaarder stempel op zowel Breda als haar kasteel: hij liet het kasteel in 1536 verbouwen tot een renaissance-paleis. Hij maakte de voltooiing echter niet meer mee: hij stierf in 1538 en werd opgevolgd door zijn zoon René van Chalon. Die maakte het werk van zijn vader af en bouwde in 1540 de prachtige Hofkapel.

René de Chalon stierf zeer jong en zonder echtelijke kinderen. Het kasteel kwam toen, evenals de titel Prins van Oranje, in handen van zijn elfjarige Duitse neef Willem van Nassau-Dillenburg, de latere Willem van Oranje welke de beroemdste bewoner van het Kasteel is. In zijn strijd tegen het Spaanse gezag kreeg het kasteel opnieuw een militaire functie.

In 1667 werd in het kasteel de Vrede van Breda getekend door vertegenwoordigers van Engeland, de Republiek der Verenigde Nederlanden en Frankrijk, waardoor er een einde kwam aan de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog. Stadhouder-koning Willem III bouwde tussen 1686 en 1695 het kasteel verder uit, waarbij het de naam Prinsenhof krijgt. Hij en zijn opvolgers verblijven echter maar weinig in het kasteel.

In de Franse tijd (18e eeuw) deed het Kasteel van Breda dienst als kazerne en militair hospitaal.

Koning Willem I stelde in 1826 het Kasteel van Breda ter beschikking aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA); in 1828 arriveerden de eerste cadetten.

Restauratie

Rond 1900 werden de buitenmuren van het zuidelijke voorgebouw en de Nassautoren gerestaureerd; onder andere werd de oude bepleistering verwijderd. Vervolgens werden het Spanjaardsgat, de Duiventoren en de Granaattoren vernieuwd. Na vijf jaar restauratie is het Huis van Brecht in 1993 heropend. In de kelder is een expositie van de opgravingen die toen in de kelder hebben plaatsgevonden.

Indeling

Belangrijke onderdelen van het kasteel:

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie in Breda

Brecht

Kasteelplein 10
Breda
Huis Brecht, voormalig Militair Hospitaal, thans deel van de Koninklijke Militaire Academie. Laatgotisch woonhuis uit de eerste helft der 16..

Rijks Hogere Burgerschool HBS

Kasteelplein 10
Breda
Inleiding RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL uit 1867 in Eclectische stijl. De school ligt met de voorgevel aan de westkant van de oprijlaan van het..

Koning Willem III

Kasteelplein 2
Breda
Inleiding RUITERSTANDBEELD van koning-stadhouder Willem III (1650-1702) op sokkel uit 1921. Willem III was Heer van Breda en prins van Oran..

Warenhuis nu restaurant met bovenwoningen en kantoren

Catharinastraat 1
Breda
Inleiding WARENHUIS gebouwd in 1924 nu restaurant met bovenwoningen en kantoren. Ontwerp van architect C.M. van de Beld. Het voormalige wa..

Huis met lijstgevel uit het midden van de 19e eeuw, beganegronds geblokt wit, daarboven schoon werk

Catharinastraat 7
Breda
Huis met lijstgevel uit het midden van de 19e eeuw, beganegronds geblokt wit, daarboven schoon werk. Voorgevel nog geheel woonhuisvorm.

Kaart & Routeplanner