Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Antoniuskerk in Breda

Kerkelijk Gebouw

St. Janstraat 8
4811ZL Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Sint-Antoniuskerk

St.Antoniuskerk. In Waterstaatsstijl gebouwd door Pieter Huysers in 1836-'37. Gepleisterde voorgevel met toren, driebeukige hallenkerk met tongewelven in stuc op korinthische kolommen. Fraaie kansel en altaarretabels in dezelfde stijl. Van oorsprong tweeklaviers orgel, in 1858 door F.B. Loret gemaakt. In 1915 gepneumatiseerd door M. Maarschalkerweerd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10227
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Antoniuskathedraal
Sint-Antoniuskathedraal
Sint-Antoniuskathedraal
Plaats Breda
Gebouwd in 1836-'37
Monumentnummer  10227
Architectuur
Architect(en) Pieter Huijsers
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Antoniuskathedraal (ook Sint-Antoniuskerk genoemd) is de kathedrale kerk van het bisdom Breda in de Sint-Janstraat in Breda. De kathedraal is gewijd aan de heilige Antonius van Padua. De kathedraal bevindt zich in het centrum van Breda niet ver van de Grote Markt.

De Sint-Antoniuskerk is een zogenaamde Waterstaatskerk, een kerk waarvan de bouw grotendeels betaald werd door de landelijke overheid en om die reden onder toezicht stond van ingenieurs van Waterstaat. De kerk werd gebouwd in 1837 naar een ontwerp van architect Pieter Huijsers in de toen gebruikelijke neoclassicistische stijl. Dit uit zich aan de buitenkant voornamelijk in de voorgevel. Drie soorten zuilen uit de klassieke oudheid zijn duidelijk te onderscheiden: van onder naar boven Dorisch, Ionisch en Korinthisch. Het fronton onder de klokkenstoel lijkt op een Griekse tempel. Het bovenste torentje lijkt op een Romeins of Grieks liefdestempeltje.

De kerk werd gebouwd als parochiekerk maar werd in 1853, na het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie, de eerste kathedraal van het bisdom. Maar de Antonius hield niet lang de kathedrale waardigheid. In 1876 werd de Sint-Barbarakerk tot kathedraal gewijd. Na de sluiting van deze kerk in 1968 ging de titel naar de later gesloopte Sint-Michaelkerk in het Brabantpark. Sinds 1 januari 2001 is de Antoniuskerk opnieuw kathedraal, op verzoek van bisschop Muskens.

Tijdens de Dag van de Bedevaart vindt in de Antoniuskerk een eucharistieviering plaats.

Interieur

In het midden staan twee rijen van vijf zuilen. Er zijn twee ruraalzuilen aan beide kanten, voor en achter, en middenin acht losse zuilen, totaal twaalf. Dit duidt in de iconografie op de twaalf apostelen, die de kerk ondersteunen. De kerk heeft een prachtig in hout gesneden preekstoel van de Vlaamse kunstenaar Hendrik Peeters-Divoort over het leven van de heilige Antonius. Vermeldenswaard zijn ook het Antonius-altaar uit 1899, het hoofdaltaar uit 1888 en de gebrandschilderde ramen.

Orgels

Het orgel is gebouwd door de 19e-eeuwse Belgische orgelfamilie Loret en in 1910 grondig verbouwd door Michaël Maarschalkerweerd, die onder meer een pneumatische tractuur aanbracht. Omstreeks 1950 vonden nieuwe verbouwingen plaats door Verschueren. Het instrument heeft twee manualen, 14 registers en een vrij pedaal.

Sinds 2005 heeft de kerk ook een uit Londen afkomstig tweeklaviers koororgel dat in 1905 is gebouwd door William Hill & Sons. Het heeft zeven registers, een aangehangen pedaal en mechanische tractuur.

Galerij

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Antoniuskerk in Breda

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, bekroond door een attiek en voorzien van segmentvormig overtoogde vensters

St. Janstraat 8
Breda
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, bekroond door een attiek en voorzien van segmentvormig overtoogde vensters (plm 1850). Opgevat ..

Huis met gepleisterde lijstgevel, bekroond door een attiek

St. Janstraat 6
Breda
Huis met gepleisterde lijstgevel, bekroond door een attiek. Naast de St. Antoniuskerk en opgevat als gelijkvormige pendant van nr 8 aan de a..

Huis onder schilddak en met witgepleisterde lijstgevel

St. Janstraat 7
Breda
Huis onder schilddak en met witgepleisterde lijstgevel; hardstenen winkelpui in Jugendstil.

Woonhuis met gepleisterde gevel en ingangspartij met korintische pilasters en festoen in hoofdgestel

St. Janstraat 5
Breda
Nog volledig woonhuis met gepleisterde gevel en ingangspartij met korintische pilasters en festoen in hoofdgestel, plm 1840.

Hoofdwacht, thans bureau van de garnizoenscommandant

Halstraat 1Bis
Breda
Hoofdwacht, thans bureau van de Garnizoenscommandant. Uit 1766. In het midden van de gevel aan de Halstraat een open, vlakgezolderde galerij..

Kaart & Routeplanner


Foto's (23)

Alle 23 foto's weergeven