Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Annakerk in Breda

Kerkelijk Gebouw

Haagweg 1
4814GA Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Sint-Annakerk

Uit 1905 daterende, naar ontwerp van Jos.Cuypers en Jan Stuyt gebouwde, in schoon metselwerk met blokken natuursteen opgetrokken, niet georienteerde, basilicale kruiskerk onder met leien gedekte zadel-, tent- en schild- en lessenaardaken; drie traveeën lang driebeukig schip, transept met zijbeuken, koor van twee traveeen, zevenzijdig gesloten absis met tegen de oostzijde en polygonaal traptorentje en aan weerszijden een driezijdig gesloten zijkapel, waarop aansluitend aan de oostzijde een polygonaal gesloten O.L.Vr.-kapel met afzonderlijk portaal onder tentdak. Tegen de oostzijde van de hoofdingang in de noordgevel een portaal op de plaats, waar een grote toren had moeten verrijzen; tegen de westgevel van de hoofdingang een polygonaal traptorentje en een polygonaal gesloten doopkapel; tegen de westzijde van het schip een kathechismuskamer en tegen de westgevel van het transept en de tweede zijkapel de sacristie; gevels geleed door eenmaal versneden steunberen; per travee een spitsboogvenster met natuurstenen tracering; hoge, polygonale dakruiter op viering. Inwendig: wanden van rode baksteen; kruisribgewelven en stergewelf boven viering in gele IJsselsteentjes; vieringpijlers (op zwart glazend basement) geboorten van scheibogen (rustend op gepolijst grijsgroen granieten kolommen op glazend zwart basement) en consoles uitgevoerd in natuursteen; preekstoel (1928), fraai hekwerk rond O.L.Vr.-kapel met massieve Lourdesgrot; gebrandschilderde glazen (ten dele) van Frits Geuer; prachtige wandkleden (1939) in het koor. Het uitgebreide inconografische programma werd op verzoek van de bouwpastoor A. Smits van Waesbergh ontworpen door J.Kalf. Ofschoon het ontwerp van de kerk voor de bouwtijd niet bijzonder vooruitstrevend is en het exterieur van de kerk, mede door het niet uitvoeren van de grote toren, niet erg sprekend is, moet de kerk vanwege de fraaie ruimtewerking van het interieur van algemeen belang wegens bijzondere oudheidkundige en kunsthistorische waarde geacht worden. Klokkenstoel met gelui bestaande uit vier klokken van Petit en Fritsen, 1936, diam. 75 cm, 55 cm, 50 cm, 44 cm, en twee klokken van Petit en Fritsen uit 1934, diam. 100 cm en 84,5 cm, en een klok van J. Sithof uit 1628. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10191
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Annakerk
Pastorie
Sint-Annaschool

De Sint-Annakerk (Breda) is een kerk aan de Haagweg nabij het centrum in de wijk Haagpoort in de Nederlandse stad Breda.

De kerk behoort tot de overgangskerken. Het is een rijksmonument. Het is een neogotische kruisbasiliek met vijf beuken. De architect is Joseph Cuypers. Het heeft een spitsboogvormig portaal.

De pastorie in Art Nouveau-stijl werd gebouwd in 1904 door de architect F.P. Bilsen. De kerk is als zodanig niet meer in gebruik. In 2002 is het interieur omgebouwd tot kantoorruimte, de ANNAstede.

Geschiedenis

Mgr. P. Leyten (bisschop van Breda) gaf H.M. Jos Smits op 8 mei 1902 de opdracht tot stichting van een nieuwe parochie aan de Haagweg. Op 26 april 1905 wordt de Sint-Annakerk geconsacreerd. In de volksmond werd de kerk ook wel Pastoor Smitse kerk genoemd, naar pastoor Smitse.

Interieur

In het schip zijn ronde zuilen van groenkleurig marmer. Er zijn glas-in-loodramen van Frits Geuer. Naast de Mariakapel is het Anna-altaar van wit zandsteen. De preekstoel heeft afbeeldingen van het leven van Jezus Christus. In de doopkapel is een natuurstenen doopvont.

Omgeving

In de omgeving bevinden zich diverse scholen zoals het Zusterhuis op de hoek van de Haagweg en de Oranjeboomstraat, gebouwd in 1917 en ontworpen door Jacq van Groenendaal. Aan de zijde van de Oranjeboomstraat is de voormalige Sint-Annaschool, een school voor meisjes, gebouwd in 1920.

Tegenwoordig is naast de kerk nog de basisschool Weerijs.

Externe links

Bronnen

  • Uitgave maart 1998 van de Heemkundige Kring Breda Engelbrecht van Nassau

Monumenten in de buurt van Sint-Annakerk in Breda

Pastorie

Haagweg 3
Breda
Inleiding PASTORIE uit 1904 van de R.K. St. Annakerk, monumentnummer 10191, naar ontwerp van Jos Cuypers en Jan Stuyt. De pastorie ligt we..

St. Franciscus

Dr. Jan Ingen Houszplein 2
Breda
Inleiding Voormalige KWEEKSCHOOL annex KLOOSTER/INTERNAAT "St. Franciscus". Nu Hogeschool West-Brabant. Ontwerp van de Bredase architect Ja..

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Nieuwe Huizen 25
Breda
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, eerste helft 19e eeuw.

Sint Fidelis

Schorsmolenstraat 11
Breda
St.Fidelis. Capucijnenkerk. Bakstenen zaalkerk in neoromaanse vormen met gepleisterd interieur, aangekleed met meubilair in neobarokke vorme..

Pand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat, wellicht 18e eeuw

Nieuwe Huizen 43
Breda
PAND met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat, wellicht 18e eeuw. Gepleisterde voorgevel met cordonlijst en houten kroonlijst. I..

Kaart & Routeplanner