Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude stadhuis in Breda

Gebouw

Grote Markt 38
4811XS Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Oude stadhuis

Raadhuis. Na brand in 1534 herbouwd ter plaatse van het vorige, later met een belendend huis verenigd, 1766-'68 naar ontwerp van Philip Willem Schonck van een nieuwe gevel voorzien en inwendig vertimmerd. Door een hoofdgestel afgedekte gevel met hardstenen poort waarboven Justitiabeeld, bordes met leeuwen; beeldhouwwerk van Guillaume Carrier Zeskante, gekoepelde dakruiter. Inwendig stucversieringen, marmeren en hardstenen schoorstenen, vele schilderijen waaronder Oranjeportretten. 1924-'25 naar het achtergelegen Stadserf uitgebreid, waarbij de oude raadzaal afgebroken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10176
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude stadhuis aan de Grote Markt Breda
Detail Gevel Stadhuis
Interieur

Het stadhuis van Breda staat op de Grote Markt in het centrum van Breda. Dit historische gebouw heeft een trap aan de voorkant. Hier vinden trouwerijen van de Bredase burgers plaats en ontvangsten van de burgemeester van Breda. Ernaast ligt een klein straatje met poort om aan de achterzijde van het stadhuis te komen.

Het stadhuis heeft een stenen bordestrap met op de balustrade, leeuwen die de wapens van Breda en Brabant dragen. In het stadhuis is een hal en een trappenhuis.

Aan de achterzijde van het stadhuis werd aan twee kanten van het Stadserf, te bereiken door een poort, twee nieuwe vleugels gebouwd met een trouwzaal, raadszaal en werkkamers. Het pand het Liggend Hert werd ingericht tot wethouders- en collegekamers. Aan de achterzijde van het stadhuis op het Stadserf staat het beeld de Turfschipper van het Turfschip van Breda met schipper Adriaan van Bergen.

Binnen in het stadhuis hangt de tweede kopie van het schilderij van de overgave van Breda.

Het gebouw heeft de status rijksmonument.

Geschiedenis

Het eerste stadhuis is gebouwd in de 13de eeuw toen Breda stadrechten kreeg. In 1534 is het ingestort wegens brand. De façade werd in de 18de eeuw gebouwd. Vroeger waren dit drie huizen, het oude raadhuis en twee huizen, het Cleijne Raedthuis en Huize Vogelsanck. In 1768 is er door Philips Willem Schonck één gevel voorgezet waardoor het van buiten een geheel lijkt.

Boven de ingang staat een beeld van een vrouw met een blinddoek en een weegschaal, vrouwe Justitia. Tot de Franse tijd werd er ook recht gesproken in het stadhuis. In een vierschaar in de hal bevonden zich de schepenen, de griffier en de schout. Aan het eind van de 19de eeuw verhuist het recht naar het Gerechtsgebouw Breda aan de Kloosterlaan.

Trivia

Het moderne gemeentehuis is samen met het stadskantoor, waar alle publieksdiensten worden afgehandeld, gevestigd aan de Claudius Prinsenlaan 10.

Bronnen


Monumenten in de buurt van Oude stadhuis in Breda

Liggend Hert

Grote Markt 38
Breda
Thans bij het raadhuis behorend statig woonhuis "Het Liggend Hert", uit omstreeks 1780, ingangspartij met geblokte witte pilasters en opgebo..

Huis met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel

Grote Markt 26
Breda
Huis met gebosseerd witgepleisterde lijstgevel (19e eeuw).

Huis onder schilddak en met empire gevel, waaraan een kroonlijst met eier- en tandlijst en waarin empire schuiframen

Grote Markt 44
Breda
Huis onder schilddak en met Empire gevel, waaraan een kroonlijst met eier- en tandlijst en waarin Empire schuiframen (begin 19e eeuw).

Huis onder schilddak en met gecemente lijstgevel

Grote Markt 43
Breda
Huis onder schilddak en met gecemente lijstgevel, begin 19e eeuw.

Huis onder schilddak en met gebosseerd geelgepleisterde lijstgevel

Grote Markt 41A
Breda
Huis onder schilddak en met gebosseerd geelgepleisterde lijstgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)