Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint Laurentius in Breda

Kerkelijk Gebouw

Ginnekenweg 333
4835ND Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Sint Laurentius

St.Laurentius. 1901-1902, door Jos.Cuypers en Jan Stuyt. Driebeukige kruisbasiliek in neogotische trant, met ten dele vijfbeukig schip, koor geflankeerd door diagonaal geplaatste driezijdig gesloten kapellen, hoge vierkante kruisingstoren met hoektorens en achtkantige spits, vierkante traptorens aan weerszijden van de voorgevel. Inwendig natuurstenen zuilen met kapiteelloos teniet lopende schiebogen, metselwerk met natuurstenen banden en houten tongewelven met trekbalken over de hoofdbeuken. Belangrijk werk uit de overgangsperiode tussen de neo-gotiek en de nieuwe kerkelijke bouwkunst. Mechanisch torenuurwerk, C. van Dorst, is buiten gebruik gesteld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10146
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Noordzijde van de Sint-Laurentiuskerk
Portaal van de Sint-Laurentiuskerk

Sint-Laurentiuskerk is een kerk aan de Ginnekenweg 333 in de wijk Ginneken in het zuiden van Breda. De kerk is 50,6 meter lang en 30,3 meter breed en heeft een vieringtoren van 60,6 meter hoogte met een achtkantige spits. De kerk is onderdeel van de R.K Parochie van de H.Familie, een samenwerkingsverband van zes parochies in en rondom Breda. Het is een kruiskerk in neogotische stijl en werd ontworpen door de architecten Joseph Cuypers en Jan Stuyt. De kerk werd gebouwd in 1902 en is sinds 1978 een Rijksmonument.

De façade is bovenaan versierd met beelden van Sint-Laurentius, Romanus en Hippolytus. Boven de ingang is een tegeltableau te zien.

Naast de kerk ligt het voormalige kloosterhuis Sint-Franciscus met bijbehorende school. Ook is er een pastorie ontworpen door Jan de Lint.

Interieur

Links van de ingang bevindt zich de doopkapel met wand- en plafondschilderingen uit 1955 gemaakt door de kunstschilder R. Peskovsky. In het midden staat het doopvont.

In de kerk bevinden zich diverse ramen van gebrandschilderd glas. Het orgel is uit 1939 van de firma F.A. Verschueren te Heythuysen en komt uit de Heilig Hartkerk.

Er zijn vier voormalige kapellen, de Heilig Hartkapel, Mariakapel, St. Laurentiuskapel en Heilig Familiekapel waar tegenwoordig diverse beelden staan.

Het koor is zevenzijdig met er boven vijf glas-in-loodramen met voorstellingen van de Annunciatie en Eva en de slang, Geboorte van Christus en Aärons staf, Laatste Avondmaal en Melchisedech, Kruisiging en de Koperen Slang en Verrijzenis en Jonas uit de walvis.

Galerij


Monumenten in de buurt van Sint Laurentius in Breda

Heilig Hartbeeld

Ginnekenweg 333
Breda
Inleiding Het voorplein van de reeds beschermde R.K. Laurentiuskerk van Ginneken, monumentnummer 10146, wordt aan de westelijke zijde begre..

Gesticht Pius, hoofdgebouw uit 1871,met een mengeling van Neo-Barokke en Neo-Classicistische stijlvormen

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van de Ginnekenweg staat, in de rooilijn van de bebouwing van de straatwand, maar aan de noordelijke zijd..

Gesticht Pius, eenbeukige kapel, gebouwd omstreeks 1900

Ginnekenweg 335
Breda
Inleiding Aan de oostelijke zijde van het voormalige gesticht Pius staat de bijbehorende eenbeukige KAPEL, gebouwd omstreeks 1900. De kapel..

Woonhuis annex cafe met bovenwoning

Ginnekenweg 334
Breda
Inleiding Aan de westelijke zijde van de Ginnekenweg staat het WOONHUIS annex CAFE met BOVENWONING, gebouwd in 1902-'03 naar een ontwerp va..

Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande en voluutvo ..

Ginnekenmarkt 9
Breda
Herenhuis uit de eerste helft van de 19e eeuw, met dwars zadeldak en lijstgevel, ingang met versierd bovenlicht, hoofdgestel met guirlande e..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven