Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Joostkapel in Breda

Kerkelijk Gebouw

Ginnekenstraat 23
4811JD Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Sint-Joostkapel

St.Joostkapel. Omstreeks 1300 gesticht, na 1637 in gebruik als bergplaats, later als woning, sedert 1946 als Mariakapel. Driezijdig gesloten schip van vier traveeën met ingebouwde toren, eind 15e of begin 16e eeuw; boven de ingang een venstertje van hardstenen met het jaartal 1662. Kruisribgewelf in de toren, spitsbogig houten tongewelf in het schip. Klokkenstoel met gescheurde klok van G. Witlockx, 1724, diam. 31,6 cm. Mechanisch torenuurwerk, Jos van de Kerkhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10143
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Joostkapel
Sint-Joostkapel in de Ginnekenstraat
Sint-Joostkapel in de Ginnekenstraat
Plaats Breda
Gebouwd in 1436
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  10143
Architectuur
Toren Ingebouwde toren
Portaal  Portaalicoon   Christendom
Interieur

De Sint-Joostkapel ligt in de binnenstad van Breda midden in een van de belangrijkste winkelstraten, de Ginnekenstraat, in het stadsdeel Breda Centrum.

Het is de oudste kapel van Breda en werd gebouwd omstreeks 1436. Zij was indertijd toegewijd aan Sint Joost, de patroonheilige van pestlijders. Vandaar dat deze kapel toen buiten de stadsmuren van Breda stond. Voordat deze kapel werd gebouwd stond een grotere houten kapel (met dwarsschip en koor) op deze plaats. Deze zou omstreeks 1300 in opdracht van Raso II van Gaveren, Heer van Breda, zijn gesticht.[1]

In 1637 moest de kapel op last van de protestantse magistraat gesloten worden. Het gebouw diende daarna onder meer als pakhuis, stal en gevangenis van militairen. De toren werd in 1662 vernieuwd. Begin 19de eeuw werd de kapel verbouwd tot woning, wat het tot 1945 zou blijven. Op 3 mei 1947 wijdde Mgr. Petrus Hopmans de kapel in. Dit ter inlossing van diens belofte dat er in Breda een Mariakapel zou worden ingericht als de stad de oorlog zonder grote rampen zou doorstaan. Hoewel de kapel sinds 1947 is toegewijd aan O.L. Vrouw, wordt zij in de volksmond Sint-Joostkapel genoemd. Het kapelletje is geopend voor publiek en veel voorbijgangers gaan er binnen om bijvoorbeeld een kaarsje op te steken.

Het Mariabeeld, het altaar en de twee profetenhoofden onder de dakconstructie zijn gemaakt door Niel Steenbergen. De twee mozaïektableaus op de zijmuren links en rechts van het altaar zijn van de hand van Marius de Leeuw. Het linker tableau stelt de boodschap van de engel aan Maria voor, het rechter verbeeldt de Moeder van Smarten.

De zes fraaie gebrandschilderde ramen tonen de strijd tussen Maria en Satan, de belofte van bisschop Hopmans om een devotiekapel te stichten, de bescherming van Breda door Maria, de bevrijding van de stad door de Polen, de schenking van de kapel door het stadsbestuur, de dank van de burgerij aan Maria als beschermheilige van de stad. De ramen zijn ontworpen door Gisèle van Waterschoot van der Gracht.

Externe links


Monumenten in de buurt van Sint-Joostkapel in Breda

Poort met overbouwing

Ginnekenstraat 23
Breda
Poort met overbouwing, met rechte gootlijst en een venster, geheel samenhangend met de gevel van de St. Joostkapel. 17e eeuw.

Poort met overbouwing waarin een venster en kap die een geheel vormt met die van nr 29

Ginnekenstraat 29
Breda
Poort met overbouwing waarin een venster en kap die een geheel vormt met die van nr 29. 17e eeuw.

Hoekpand Oude Vest, voormalig tuchthuis

Halstraat 31
Breda
Hoekpand Oude Vest. Voormalig Tuchthuis, uit 1774, daarna Wapenmagazijn, thans Militair Kledingmagazijn, opgetrokken van gele baksteen. Aan ..

Den Bonten Osch

Ginnekenstraat 88
Breda
Huis "den Bonten Osch" uit plm 1785 met gevel in Lodewijk XVI stijl, kroonlijst met consoles en festoenen; deuromlijsting en twee schoorsten..

Groot woonhuis behorend bij het voormalig tuchthuis

Halstraat 29
Breda
Groot woonhuis uit plm 1775, behorend bij het voormalig Tuchthuis. Lijstgevel van gele baksteen, ingangspartij met geblokte pilasters en opg..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)