Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brecht in Breda

Gebouw

Kasteelplein 10
4811XC Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Brecht

Huis Brecht, voormalig Militair Hospitaal, thans deel van de Koninklijke Militaire Academie. Laatgotisch woonhuis uit de eerste helft der 16e eeuw, omstreeks 1830 zeer gewijzigd. Een overwelfde, oorspronkelijk open galerij loopt langs de haaks op elkaar staande vleugels. Bij de verbouwing plm 1830 is de vleugel langs de straat oostwaarts verlengd. Wijde rondbogige inrijpoort vlak bij de westgevel uitkomend op de binnenhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10139
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis van Brecht
Puffiuszaal
Open Haard in de Puffiuszaal

Het Huis van Brecht is een gebouw in het centrum van Breda op het terrein van het Kasteel van Breda. Het is gemaakt van steen en dateert uit de tweede helft van de veertiende eeuw. Gouvaert van Brecht kocht het in 1530 en vergrootte de woning met een galerij. Na de list met het Turfschip van Breda vlucht de Spaanse familie naar Luik en werd het huis van het Bredase stadsbestuur.

Tot 1605 heeft het gebouw verschillende functies vervuld, waaronder kanunnikenhuis (vermoedelijk) en smidse; vanaf 1794 tot 1940 was het als militair hospitaal in gebruik. Tegenwoordig dient het gebouw als onderkomen voor de bibliotheek van de Koninklijke Militaire Academie (KMA).

Op de eerste verdieping is de Puffiuszaal gevestigd, genoemd naar een gouverneur van de KMA. De zaal heeft zijden behang en wordt ook wel de Vlaamse Zaal genoemd naar het Vlaamse balkenplafond. De zaal is tegenwoordig in gebruik als vergaderzaal en als ruimte voor de Aanname- en Advies-Commissie (AAC) voor het voeren van 'sollicitatiegesprekken' met potentiële nieuwe cadetten.

Externe links


Monumenten in de buurt van Brecht in Breda

Het Kasteel - Koninklijke Militaire Academie

Kasteelplein 10
Breda
"Het Kasteel". Het voormalig kasteel sinds 1826 Koninklijke Militaire Academie. Van de grachten is alleen de buitengracht bewaard gebleven. ..

Rijks Hogere Burgerschool HBS

Kasteelplein 10
Breda
Inleiding RIJKS HOGERE BURGERSCHOOL uit 1867 in Eclectische stijl. De school ligt met de voorgevel aan de westkant van de oprijlaan van het..

Koning Willem III

Kasteelplein 2
Breda
Inleiding RUITERSTANDBEELD van koning-stadhouder Willem III (1650-1702) op sokkel uit 1921. Willem III was Heer van Breda en prins van Oran..

Warenhuis nu restaurant met bovenwoningen en kantoren

Catharinastraat 1
Breda
Inleiding WARENHUIS gebouwd in 1924 nu restaurant met bovenwoningen en kantoren. Ontwerp van architect C.M. van de Beld. Het voormalige wa..

Huis met lijstgevel uit het midden van de 19e eeuw, beganegronds geblokt wit, daarboven schoon werk

Catharinastraat 7
Breda
Huis met lijstgevel uit het midden van de 19e eeuw, beganegronds geblokt wit, daarboven schoon werk. Voorgevel nog geheel woonhuisvorm.

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)