Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Groot adellijk huis, bestaande uit drie vleugels om een binnenhof een vleugel daarvan evenwijdig aan de straat in Breda

Woonhuis

Catharinastraat 91
4811XG Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Groot adellijk huis, bestaande uit drie vleugels om een binnenhof een vleugel daarvan evenwijdig aan de straat

Groot adellijk huis, bestaande uit drie vleugels om een binnenhof een vleugel daarvan evenwijdig aan de straat. Achtervleugel, in gebruik bij Inspectie Omzetbelasting enz. en Rijksgebouwendienst, in- en uitwendig geheel verbouwd en van nieuw, plat dak voorzien; beide andere vleugels nog als beneden- en bovenhuis benut en grotendeels intact. Van 1590-1602 bewoond door Charles de Heraugieres, gouverneur der stad. Van 1626-1637 Capucijnenklooster. In 1831 hoofdkwartier van het Mobiele Leger tijdens de Tiendaagse Veldtocht, waaraan gevelsteen uit 1931 boven de poort herinnert. 16e eeuws gebouw met grote inrijpoort in de voorste vleugel; kelders met tongewelven, hoge zadeldaken. In de top van de oostelijke zijgevel nog een overblijfsel van een overhoekse, op een natuurstenen kraagsteen rustende, pinakel, die deel van een trapgevel uitgemaakt moet hebben. Voorgevel thans gepleisterd en van 19e eeuwse vensters met afgeronde bovenhoeken voorzien. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 10120
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Groot adellijk huis, bestaande uit drie vleugels om een binnenhof een vleugel daarvan evenwijdig aan de straat in Breda

Breed pand met gele geblokt gepleisterde gevel; ingangspartij met kroonlijst op voluutvormige consoles. Halfrond bovenlicht met als spaken uitgezette ..

Catharinastraat 32A
Breda
Breed pand met gele geblokt gepleisterde gevel; ingangspartij met kroonlijst op voluutvormige consoles. Halfrond bovenlicht met als spaken u..

Huis met brede, geblokt gepleisterde gevel

Catharinastraat 28A
Breda
Huis met brede, geblokt gepleisterde gevel, eerste helft 19e eeuw.

Huis met geelgepleisterde lijstgevel en schilddak

Catharinastraat 97
Breda
Huis met geelgepleisterde lijstgevel en schilddak, 19e eeuw.

Koetshuis

Kapucijnenhof 38
Breda
Koetshuis uit omstreeks 1825, met fronton en geblokte pilasters in baksteen, thans dienst doende als Ambtenarenwacht.

Ondiep pand naast het koor van de waalse kerk

Catharinastraat 85
Breda
Ondiep pand naast het koor van de Waalse kerk, in een steen gedateerd 1847.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)